Nomen omen II – fejtón

Prigogine a Пригожин,

čím sú spojení?  Predsa dynamitom v prenesenom význame slova, pokiaľ vieme, kto bol Alfred Nobel, na čom zbohatol a po kom je pomenovaná Nobelova cena,

Ilja Prigogine bol nositeľ Nobelovej ceny za chémiu, ruský židovský emigrant, pôsobil v Belgicku. Prigogine sa  vyslovuje rovnako ako ten druhý Prigožin, čo je ruský oligarcha a majiteľ Wagner Group

Ten ruský Prigožin, robí chaos a poriadok v Ukrajinskom Bachmute a ten ruský emigrant napísal napríklad knihu Order from disorder (Poriadok z chaosu), jeho objavy z oblasti synergetiky sa dajú použiť skoro na všetko.

Dlho mi trvalo než som zohnal český preklad slávnej Prigoginovej knihy, mal som ju veľmi dávno iba v ruštine.  Na vojne som bol, preto poznať dielo toho druhého Пригожин-a ,   vôbec  netúžim. Napokon sa ním zaoberá naša vojnou posadnutá vláda, probruselská, protikorupčná a proukrajinská vláda, je teda v dobrých rukách.

 

Ani jeden z týchto Prigoginov však nie je až tak originálny vo svojich bohumilých aktivitách, okrídlená rímska zásada rozdeľuj a panuj, vyjadruje v podstate to isté na sociálnej úrovni.

Však nám to pekne  všetko do seba zapadá?  Lenže, čo ďalej s týmto poprepletaným svetom?

Tieto súvislosti by ma určite nenapadli, keby som sa svojho času nevenoval nerovnovážnej termodynamike, kde bol ten asi mierumilovný Prigogine (Prigožin) vedecká hviezda, ten druhý je skôr jazdec z apokalypsy a vycválal na medzinárodnú scénu, keď začala vojna na Ukrajine.

Fraktálmi, synchronicitou, motýlím efektom si tu  nemôžem spomínané súvislosti vysvetliť, nebolo by to vôbec originálne a ani celkom isto neviem, či by to sedelo.

Nemôžem  siahnuť ani po  historickom a dialektickom materializme – v tejto ťažkej dobe sa to jednoducho  neodvážim a môj obľúbený Fourier, nikomu nič nehovorí.

Sú tu ale dve teórie, ktorými môžme veľmi komplexne postihnúť základné sociálne sily, ktoré hýbu súčasným Slovenskom a svetom.

A to je lefoficovizmus a leboputinizmus. Pomocou nich môžme rýchlo a jednoducho  vybudovať teoretické základy súčastného okolitého  sveta.

Ak k tomu pridáme starú čínsku koncepciu pôsobenia síl jing – jang vmestia sa nám tam aj obaja Prigožinovia.

Potom stačí si len pripomenúť, že:

Z chaosu poriadok sa za určitých podmienok dá vytvoriť vždy, ale najrýchlejšie to ide pod hlavňami guľometov. V tom má ten ruský Prigožin veľkú výhodu.  Jemnú metódu vytváranie poriadku pomocou strachu, očkovania, vyhľadovenia sme si nedávno otestovali, teraz čakajme, že príde tá druhá, ktorú efektívne využíva zase spomínaný Rus. O mier nemajú tzv. demokratickí lídri záujem.

Potom  nech niekto tvrdí, že budúcnosť nepatrí Rusom a Rusku.

 

 

 

Евгений Викторович Пригожин
Ilja Prigogine

Príloha

Nomen omen

Dodatok 23.5.2023

Dialektika obsahu a formy:

Pridajte Komentár