damnatio memoriae

Nomen omen – psycholingvistický fejtón

Podľa rímskeho úslovia nomen omen už samotné meno nám napovie, aké vlastnosti má ním označená vec.  Toto by malo  platiť  všeobecne, teda aj pre priezviská. Pokiaľ  ale,  jeho nositeľ nie je natoľko rafinovaný, že musíme ovládať konkrétny cudzí jazyk, aby ste mohli túto múdrosť priamo využiť.

Boli by ste na pozore pred  usmievavým mladým pánom, ktorý nás poúča  v priamom prenose, a ktorý sa volá Sabaka? Určite nie. Ale keby sa tento pán volal Pes, v strehu by ste určite boli. Ak niekto v mediách povie zhruba, že „neposlušných treba dávať dole…“ a význam jeho priezviska je okovaná palica so sekerkou na konci – čakan, potom sa nemusíte diviť, že vám začne behať mráz po chrbte. Sú však priezviská, ktoré bez vedomostí z etymológie ťažko interpretujete. Pomocnou frenológie, ktorá sa síce považuje za dávno prekonanú, nevedeckú metódu,  si môžme aspoň trochu vypomôcť.  Česi totiž  jej rozsiahle a už zabudnuté poznatky1Modistka Márie-Antoinetty, slečna Bertinová, keď svojou obratnou rukou omladzovala starý klobúčik, zvolala: „Skutočne nové je len to, na čo sa už zabudlo“ zhrnuli: „Na co měřit IQ, když má hlavu tykví“. Použitie tejto empirickej poučky, nám môže pomôcť pri  odhalení charakteru  bytostí, ktoré majú priezviská, z pohľadu nášho záujmu, podobné etymologickým hlavolamom. Nesmieme tiež zabudnúť na možnosti, ktoré sme popísali v nedávnom fejtóne, že rôzne ocenenia vykladačov pravdy nám pomôžu v orientácii, čo sú zač.

Sú však také priezviská, ktoré keď počujete, alebo vidíte napísané,   vyvolávajú u vás emocionálne reakcie, ťažko vysvetliteľné na základe našich poznatkov, ktoré sme uviedli hore. V minulej ére, keď ste počuli Osuský, málo komu sa vybavil významný slovenský diplomat a pri mene Krčméry mal nepríjemné pocity maturant, keď si nevedel spomenúť, že ide o básnika, predsedu Matice slovenskej atď.

V súčasnosti, keď počujete tieto dve priezviská, sa veľkej časti národa  otvára vo vrecku nožík.

Nepátrajme pre istotu po rodinných väzbách medzi nositeľmi týchto priezvisk, aby nás náhodou netrafil šľak, ak zistíme, že majú niečo spoločné. Ale už len zvuková podoba je pre kultúrneho človeka frustrujúca. Niekde som čítal, že väčšina Čechov môže byť kľudne potomkami Karla IV. a možno aj miliarda ľudí Džingischána. V prípade týchto dvoch nositeľov spomínaných priezvisk je pravdepodobnejšie, že majú skôr gén toho Mongola.

Čo sa dá s tým urobiť, aby nás niektoré mená zbytočne neiritovali?

Možností nie je veľa. Uhradiť im kolok v matrike, by asi nepomohlo. Mikas by chcel ušetriť a by sa premenoval z úsporných dôvodov dosť nešťastne na Midas, Jančuška na Pančuška,  a to by niektoré vlastenky mali pokazené každé ráno. Po čase by sme mali negatívne reakcie pri menách, ktoré donedávna v nás vyvolávali aj príjemné asociácie.

Už starí Rimania…

Rímsky senát proti tým najhorším previnilcom, ale aj politickým odporcom používal damnatio memoriae, čo v praxi znamenalo vystrihnutie konkrétneho človeka z histórie, zničenia jeho sôch nápisov s jeho menom, bol v tom aj zákaz vyslovenia jeho mena. V poslednej dobe sa tento nástroj miškovania histórie spolu s rozdeľuj a panuj celkom bežne používa aj u nás, prečo by sa nemohol použiť aj v tomto prípade a bolo by vymaľované.

Damnatio memoriae
Damnatio memoriae včera
odstránenie sochy Koneva
Damnatio memoriae dnes

 

 

 

 

 

 

Určitá nádej je, ale aj v tom, že sa uskutoční jeden zo scenárov, ktoré v rámci svojho autodafé naznačil Krčméry osobne v Ta3: „Nevieme, ako sa po piatich rokoch, toto očkovanie prejaví na genealógii2stačí si pozrieť rozhovor asi od 40 minúty,“ čo je eufemisticky vyjadrené, že niektoré rody, teda aj priezviská prestanú existovať.   Očakávaný efekt by sa určite dostavil, len to by sa museli  100% mýliť konšpirátori, ktorí zaujato tvrdia, že práve títo sa dali zaočkovať placebom. Aj keby sa uvedená morbídna predstava a scenár realizovali, povstanú noví bojovníci, s novými priezviskami.  Budú sa vymýšľať také mená vecí, aby ľudom zastreli realitu. Vtedy nám na identifikáciu už len zostane osvedčené biblické: po ovocí ich poznáte3Poznáte ich po ovocí. Veď či oberajú z tŕnia hrozná alebo z bodliakov figy?…  Bol by to super návod, ale to by  sme nesmeli vedieť o tom, s akým nadšením kupuje väčšina z nás  ovocie plné škodlivín, dovážané napr. do Lídlu. 

 

POZNÁMKY
  • 1
    Modistka Márie-Antoinetty, slečna Bertinová, keď svojou obratnou rukou omladzovala starý klobúčik, zvolala: „Skutočne nové je len to, na čo sa už zabudlo“
  • 2
    stačí si pozrieť rozhovor asi od 40 minúty
  • 3
    Poznáte ich po ovocí. Veď či oberajú z tŕnia hrozná alebo z bodliakov figy?

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!