Citlivo vnímam – fejtón

Výrazy “migrant”, “utečenec” a “azylant” sú v novej 29 stranovej príručke pre políciu zakázané a policajti sa majú zdržať preberania zámen jednotlivca, informuje portál REMIX News.

Na označenie utečenca možno použiť výrazy ako “ľudia hľadajúci ochranu alebo chránené osoby” alebo “ešte lepšie: ľudia, ktorí utiekli, ľudia hľadajúci ochranu”, pričom policajti by mali o žiadateľoch o azyl hovoriť ako o “ľuďoch hľadajúcich azyl alebo ľuďoch hľadajúcich ochranu”.

Slovo “rasa” sa tiež chápe ako slovo na čiernej listine nežiaducich výrazov.

“Je podstatné, pozorne počúvať a vnímať, ako sa dotyčná osoba opisuje,” uvádza sa v 29-stranovej príručke pre policajtov. “Toto sebaoznačenie a samo zvolené zámeno treba v každom prípade rešpektovať a nespochybňovať ho,” dodáva sa v usmernení.

Okrem toho by sa výrazy ako “migrant” mali nahradiť výrazmi “ľudia s migračnou históriou” alebo “ľudia s medzinárodnou históriou”.

Zo strednej si pamätám z teórie literatúry príklad  eufemizmu: „Tak sa nám hájnik čajka pominul (Hviezdoslav)“.  Z politickej praxe minulej éry pojem socialistická prevýchova, pod ktorý  sa dalo všeličo skryť  a tiež, že niektoré vyslovené neúspechy v oblasti hospodárstva sa vyhlásili za budovateľské úspechy, čo bola vhodná látka pre vtipy.

Čo sa deje teraz, má za cieľ nás odtrhnúť od reálneho sveta okolo. Postupne salámovou metódou oddeliť nás od vecí, s ktorými sme historicky  spojení pomocou pojmov  a takto zo všetkých postupne urobiť chodiace mŕtvoly a napumpovať  do nás ich inú  realitu.

Takýto ľudský materiál  nebude problém  ako lumíkov donútiť aj k hromadnej samovražde. Formy ako sa to zrealizuje sa testujú a úspešne otestovali.

Preto na záver treba vysvetliť čo znamená:

„Som úprimná a citlivo vnímam“ – kašlem na vás, a je mi jedno, čo s vami bude.

 

Literatúra

https://veda.sav.sk/kniha/kolektiv-autorov-jazykovedneho-ustavu-ls-sav-slovnik-sucasneho-slovenskeho-jazyka-4-opn

https://www.hlavnespravy.sk/berlinski-policajti-dostali-jazykovu-prirucku-citlivu-na-diskriminaciu/2995374

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!