Len pekne zbierajte nedouci – fejtón

To sa nasmejeme, keď im peniaze zrekvirujú:

Slovensko sa pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu. Informovalo o tom občianske združenie Mier Ukrajine a spresnilo, že česká vláda odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup munície, ktorú potrebuje Ukrajina. Občianskou zbierkou chceme ukázať, že o tom nerozhoduje len vláda a premiér Robert Fico (Smer). Sme presvedčení, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Sme si istí, že my, obyvatelia Slovenska, pomôcť chceme a vieme,“ vyhlásila organizácia. Na občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my, môžu darcovia prispieť prostredníctvom webu.

Pochybujem, že zbierka je zaregistrovaná na MV SR a rovnako, že tam organizátori niekoho presvedčili, že delostrelecké náboje sú na verejnoprospešný účel:

https://www.minv.sk/?povolenie-verejnych-zbierok-ouke

Dúfam, že na GP už nemajú zablokovaný internet, teda vedia, čo sa za múrmi centrály deje a  konečne môžu začať konať ex offo.

Kde rinčia zbrane, tam mlčia múzy, preto  sa umelcom nemusíme diviť, tí ostatní zrejme túžia byť v jadre.  Či v pôvodnom zmysle slova, alebo v prenesenom význame nám ukáže budúcnosť.

Zdroj

https://www.municiapreukrajinu.sk/?fbclid=IwAR0lZ8rL9CHyjYuhT7bVrU9CyVxU7RRf-_Uo4mZeswLIDujjMRENbhG4Dms

https://dennikn.sk/3944228/newsfilter-obcania-vzdoruju-ficovej-zahranicnej-politike-velkou-zbierkou-pre-ukrajinsku-armadu/?ref=tit

https://dennikn.sk/3942932/na-slovensku-sa-rozbehla-zbierka-na-ukrajinsku-municiu-ked-nie-vlada-prispejeme-my/

 

Dodatok z 18.4.2024

Nezaregistroval som, že by niekto z koaličných bojovníkov za mier na Ukrajine a ich poradcov vrátane MV SR na spustenie podľa všetkého nezákonnej zbierky reagovali.  Dôvodom môže byť, že ide o niečo podobné, čo sme zažili v rámci predvolebnej kampane: „Žiadne zbrane Ukrajine“, potom z toho bolo, že súkromné firmy môžu, pričom vieme, že o vývoze zbraní rozhoduje vláda, ktorú tvoria strany, ktoré sme volili aj kvôli ich postojom k vojne. V tomto prípade  má zrejme vzniknúť dojem, že občanom nemôže  predsa nik zabrániť v posielaní peňazí na  zahraničný účet a obmedzovať  realizáciu ich občianskych postojov.

Dodatok z 19.4.2024

https://www.teraz.sk/slovensko/prezidentka-podporuje-obciansku-zbierku/789458-clanok.html

Register zbierok:

https://ives.minv.sk/vez/index

https://www.municiapreukrajinu.sk/?fbclid=IwAR0lZ8rL9CHyjYuhT7bVrU9CyVxU7RRf-_Uo4mZeswLIDujjMRENbhG4Dmsom tam nenašiel

V rámci novinárskej otázky som sa obrátil priamo na tlačový odbor MV SR. Podanie bolo zaregistrované  19.4. 2024 o 10.08 hod:

MV SR

21.4.2024 som pre istotu poslal otázku na MV SR s elektronickým podpisom a otázku na GP SR, či už niekto podal trestné oznámenie, alebo či GP koná ex offo.

Odpoveď z MV SR prišla 25. 4. 2026:   mv-sr_odpoved-zbierka

Generál Viktorín  nespomína vo svojej kritike zbierky, že finančné zbierky sa v SR môžu uskutočniť len za zákonom stanovených podmienok:

https://www.hlavnespravy.sk/takto-sa-progresivno-liberalne-sily-krasne-odhalili/3468780

Nájdeme to až v diskusii k článku.

V piatok poobede sa začínajú sa množiť príspevky v diskusiách spochybňujúce legálnosť zbierky:

V registri Verejných zbierok Slovenskej republiky nie je momentálne ˇ19.04.2024 o 17:15 hod“ registrovaná žiadna zbierka s názvom :“ Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my“ . Musí ísť potom o porušenie zákona, alebo niekým šírený hoax

 

Bez fotky cenalsop
12517701 dnes
17:15

Dodatok 22. 4. 2024

https://www.hlavnespravy.sk/cudna-zbierka/3471376

Žiadna mienka o legálnosti zbierky

Dodatok 23. 4. 20024

https://www.hlavnespravy.sk/municia-pre-ukrajinu-neposielajte-peniaze-narukujte-do-ukrajinskej-armady/3471770

Veľmi nenápadná zmienka: „Právnici by sa mohli zamyslieť nad tým, či týmto aktom aktivisti neprekračujú zákon, nakoľko podpora vojny je v našom právnom systéme trestným činom“. Zato podrobný rozbor Nadačného fondu, ktorý zbiera peniaze na Ukrajinu.

Dodatok 24.4.2024

Vo veci zbierky bolo podané trestné oznámenie dňa 17. 4. 2024

SAN_-_Pokorny_-_verejna_zbierka_Municia_pre_Ukrajinu
Novinárka otázka na základe ktorej prišla odpoveď bola formulovaná tak a v nej uvedené informácie, že GP na základe nej by malo konať ex offo.
Nešlo len o  zistenie stavu veci – to bol bonus.

MV SR

Ak funguje spravodlivosť a platia na Slovensku zákony, potom vyzbieraná suma po rozhodnutí súdu môže ísť na ortopedické pomôcky pre ukrajinských vojakov. Oba rozhnevané tábory budú spokojné.

Kto si ešte neprečítal zákon a nepozrel sa do registra zbierok, nech tak urobí. Ministerstvo vnútra sa do konca týždňa k veci určite vyjadrí. V prípade, že by stále váhalo, má možnosť každý, kto chce veci pohnúť dopredu využiť infozákon. Podanie na GP SR vo veci tejto zbierky je od 17.4.2024.

Dodatok 26.4.20024

https://www.startitup.sk/slovaci-vyzbierali-miliony-na-municiu-pre-ukrajinu-jeden-pan-ma-prenasledoval-kvoli-stuzke-hovori-aktivistka/

https://www.pravda.sk/trendove-temy/municia-pre-ukrajinu/

 

Pridajte Komentár