Nerozumeli sme sa – fejtón

V prípade, že politici Smeru v predvolebnej kampani sľubujú, že ukončia dodávanie zbraní  na Ukrajinu a sú  iba za mierové riešenie, nemôže byť neskôr premiér Fico prekvapený, prečo nie všetci pokladajú  za splnenie predvolebných sľubov, keď nedodá Ukrajine zbrane, ktoré už nemá.

Pričom on aj minister zahraničných vecí vyhlásia, že súkromným zbrojárskym firmám vo vývoze nemôže vláda zabrániť.  Obaja povedia vo „vo vývoze“, ako keby sa myslelo niečoho niekde do zahraničia, ale z kontextu jasne vyplýva, že zbraní do Ukrajiny. 

Ak išlo o vývoz banánov, ktoré tiež nemáme, ako zbrane v štátnych skladoch,  bolo by zrejme všetko v poriadku.

Lenže nie je to tak dávno, čo platilo, že zbrane sa nemôžu vyvážať do miest vojnového konfliktu a je to práve vláda (myslím MH SR), ktorá vydáva licencie na vývoz zbraní.

Žeby sa  v záujme obrany európskych hodnôt niečo zmenilo?  Volič Smeru, ktorý nie je analytik napr. kalibru Chmelára1Čakám, že nám tieto vývrtky vysvetlí., nemôže ani tušiť, čo sa vlastne deje. Orientovať sa môže jedine podľa toho, že nepriateľskí novinári útočia na Fica pre nesplnené sľuby, preto má určite pravdu!

Čo takto, keď sa chystáme dodatočne zdaniť banky, zdaniť podobne aj naše zbrojárske firmy? Možno by to na zalepenie jedného oka podobným nechápavcom ako som ja, stačilo, keď už rovno nechceme zrušiť vývozné licencie.

Samozrejme, pokiaľ vlastníkmi nie sú „naši chlapci“. Chápem, že v tom prípade to bude veľmi ťažké.

Potom ale máme naporúdzi obligátne mediálne vysvetlenie: vážne tým zvýšime nezamestnanosť v regióne, keď nepredáme zbrane my priamo Ukrajine, predá ich sprostredkovane so ziskom  niekto iný. 

Bolo by to všetko fajn, keby naša vláda svojim výkladom a  praktickou realizáciou predvolebných sľubov nepodporovala biznis ukrajinských a ruských pohrebných služieb.

Vládni politici by mali veľmi rýchlo  prestať používať už teraz len frázy typu: dodávaním zbraní sa vojna na Ukrajine neskončí, sme proti dodávkam zbraní, Slovensko nebude dodávať zbrane a podobne,  pokiaľ nechcú, aby boli považovaní za pokrytcov. Alebo nám chcú snáď ukázať, že treba byť progresívnym humanistom, pre ktorého pokiaľ nezabiješ svojho blížneho vlastnými rukami to nie je vražda ale iba chvályhodný biznis?

 

Dodatok

Pri tejto príležitosti som si spomenul na jednu riekanku, ktorá ma napadla niekedy veľmi dávno za minulého režimu:

Zablysklo sa nad horami zo tri razy,

kým som nevymyslel do prejavu frázy.

Opäť sa potvrdzuje motto tejto stránky, ktoré sa dá stručne vyjadriť tak, že všetko tu už bolo, len sme na to niektorí zabudli.

Dodatok z 8.11.2023

https://www.hlavnespravy.sk/vlada-neschvalila-balik-vojenskej-pomoci-pre-ukrajinu-v-hodnote-403-miliona-eur/3312034

https://t.me/InfoVojnaOfficial/7422

Dodatok 3.1.2024

https://www.infovojna.bz/article/nad-je-spokojny-s-fungovanim-rezortu-obrany-pod-vedenim-kalinaka

Literatúra

https://www.csfd.sk/film/189557-obchodnik-so-smrtou/prehlad/

 

POZNÁMKY
  • 1
    Čakám, že nám tieto vývrtky vysvetlí.

Pridajte Komentár