Unabomber – fejtón

Od určitého objemu informácii uložených  v našej hlave to „informačne nové“, čo nám poskytujú médiá, ale dokonca aj seriózna literatúra,  podnecuje  najmä  tvorbu netradičných  asociácií a oživuje spomienky. Bez týchto náhodných podnetov by sme si na veľa zážitkov  ani nespomenuli.  Veľmi málo nás však  informačne obohacujú alebo inšpirujú. (Súvisí to samozrejme aj s vekom. Jedným z dôsledkov je napríklad zvýšená kritičnosť voči súčasnosti a prikrášľovanie minulosti. Moderní psychológovia tomu hovoria spomienkový optimizmus, čo súčasní neschopní politici a ich ideológovia  s radosťou využívajú na obhajobu dôsledkov toho, čo v súčastnosti sa ich zásluhou deje okolo nás, aby mohli takto diskvalifikovať  hlavne seniorov – potenciálnych voličov súčasnej opozície).

Nebolo to inak ani v prípade, keď som sa dozvedel, na základe zvolania, ktoré sa zaznelo z pracovne, krátko po tom ako som sa prebudil: „Zomrel „Kačínsky“.  Najskôr sa mi vybavil poľský politik. Potom po upresnení, že bol prezývaný Unabomber, sa mi vybavila malá knižka v knižnici rodiny môjho priateľa IK, ktorá ma zaujala vtedy podivným názvom  Unabomber manifest, bola v čestine. Kto bol Unabomber  a o čom je jeho manifest,  som sa dozvedel až neskôr. Toto všetko spolu s poznatkami, od tej doby poukladaných v hlave, premiešal do novej myšlienkovej zmesi výkrik z pracovne a novinový titulok:

Študoval na Harvarde, 16 bombami zabíjal. V americkom väzení zomrel Unabomber

Ďalej v texte nám v obrysoch v Pravde pripomenuli:

Vo veku 81 rokov zomrel v sobotu vo federálnej väznici v americkom štáte Severná Karolína Theodore „Ted“ Kaczynski, prezývaný Unabomber.

Študoval na Harvarde, V rokoch 1978 – 1995 poslal Kaczynski 16 balíkových bômb rôznym ľuďom v Spojených štátoch, ktoré troch z nich zabili a 23 spôsobili zranenia.

V roku 1967 sa stal historicky najmladším odborným asistentom matematiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Podľa niektorých analytikov sa na neskorších Kaczynského atentátoch podpísala jeho účasť na pochybných pokusoch psychológa Henryho Murraya. Niektoré zdroje naznačujú, že Murrayove experimenty boli súčasťou projektu MKUltra, čo bolo kódové označenie pre projekt tajnej služby CIA, ktorého cieľom bolo získať možnosť riadiť ľudské myslenie pomocou drog a izolácie.

V roku 1969 však Kaczynski svoju akademickú kariéru náhle ukončil. Presťahoval sa najprv k rodičom do štátu Illinois a v roku 1971 do štátu Montana, kde začal pri mestečku Lincoln žiť vo vlastnoručne postavenej chatrči bez elektriny a tečúcej vody. Tým chcel dokázať, že aj moderný človek dokáže byť sebestačný.

Kaczynski začal rozosielať bomby v roku 1978 ľuďom, ktorí boli spojení s novými technológiami (predtým pracoval krátko s otcom a bratom v továrni na gumu). Prvé boli veľmi primitívne, no postupne sa stávali čoraz sofistikovanejšie. Keďže ich dostávali prevažne univerzity a aerolínie, zatiaľ neznámy útočník dostal prezývku Unabomber (University and Airline bomber).

Podľa odborníkov celej pasáže tohto textu opísal nórsky atentátnik Anders Behring Breivik, ktorý v roku 2011 zabil pri útoku v Osle a pri masakre na ostrove Utöya 77 ľudí, v závere nám pripomína oficiálne médium s jasne čitateľným úmyslom.

Odkaz na manifest v článku nebol. Možno bude niekde v diskusii, napadlo ma. Lenže ešte predtým, ako som ho pre objektívnosť vyhľadal, som si položil otázku. Neinšpiroval aj nášho mladého teroristu z Teplárne na Zámockej (možno na oboch pracovala tá istá agentúra)  v Bratislave, Grétu, súčasných politikov a renomované inštitúcie, nepopisuje len dobu v ktorej žil a nepredvída  tento šialený moderný Nostradamus agendu 2030 a udalosti posledných rokov, nenavrhuje riešenia pre našu „spásu“?

Spomeňte si napr. na  kovid a úlohu akú vtedy zohrala veda a vedci, pozrite si, čo hovorí  v manifeste napr. o vede:

„Věda slepě pochoduje vpřed bez ohledu na skutečný prospěch lidstva a bez ohledu na jakékoli jiné normy, poslušná pouze psychologickým potřebám vědců a vládních úředníků a zástupců korporací, kteří poskytují fondy na podporu výzkumu“.

Ted Kaczynski, bol nesporne nenormálny človek, spôsob ako presadzoval svoju pravdu, nemôžeme  obhajovať, podobne ako činy islamských teroristov, ktorí zrejme tiež chceli zachrániť svoju kultúru, pred z ich pohľadu apokalypsou, ktorú im pripravuje  agresívny „civilizovaný“ svet.

Unabomber vraždil, aby nepadol jeho manifest do zabudnutia12 a zomrel vo veku 81 rokov z rovnakého dôvodu. Média mu na tento jeho posledný teroristický útok skočili (Už len ja som toho dôkazom, vy buďte v strehu).

Hľadať paralely v manifeste s dnešnou dobou  si môže každý  sám podľa vlastného ideologického zamerania – nechcem nikomu nič podsúvať, len to, že samozrejme s ničím v manifeste nesúhlasím.

 

Literatúra

1) Odkaz na manifest:

https://sites.google.com/site/novamisantropovacitarna/unabomber-manifest

2) Kdybychom se nikdy nedopustili žádného násilí a předložili tento spis nějakému nakladateli, nebyl by pravděpodobně přijat. Kdyby byl přijat a publikován, nepřitáhl by pravděpodobně mnoho čtenářů, protože větší zábava je bavit se mediálními pořady než číst střízlivý esej. I kdyby tento spis měl mnoho čtenářů, většina z nich by brzy zapomněla, co četli, protože by měli hlavy zaplavené množstvím materiálů, které jim média předkládají. Abychom přinesli naše poselství veřejnosti s nějakou nadějí na trvající účinek, museli jsme zabít několik lidí.

3)  https://www.antikvar.sk/blog/cui-bono/

 

POZNÁMKY
  • 1
    2

Pridajte Komentár