Prečo až teraz – fejtón

Danko si po návrate Fica z Bruselu dosť nešťastne pustil hubu na špacír. Je to jeho štýl, príčina je v jeho  osobnosti.

Chmelár samozrejme nemohol nereagovať – využije každú príležitosť, aby si mohol kopnúť do SNS.  Zasvätení vedia prečo.

To však neznamená, že kopanec nebol oprávnený:

V prvom rade, Andrej Danko by sa mal naučiť rozdiely medzi závermi, komuniké a vyhlásením na jednej strane, ktoré majú iba formu politickej deklarácie, a medzi zmluvou, smernicou či dohodou, ktoré sú právne záväzné. On s tým mal problém už v roku 2018, keď sa mu nedalo vysvetliť, že Marakéšsky kompakt o migrácii nie je právne záväzná zmluva. Závery Európskej rady sú iba všeobecné rámce. Iste, ich prijatím sa šéfovia štátov a vlád formálne stotožňujú s duchom takýchto záverov, ale k ničomu ich to nezaväzuje. Robert Fico to už veľmi jasne vysvetlil tesne pred odchodom do Bruselu na zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti: Nikto nemôže zabrániť Nemecku alebo Francúzsku v rozhodnutí posielať na Ukrajinu zbrane. Ak by sa Andrej Danko začal hádzať o zem už pri takýchto všeobecných záveroch, až tým by sa zosmiešnil a dostal nás do izolácie. Na našom rozhodnutí neposielať zbrane na Ukrajinu sa tým nič nemení. Svedčí o tom aj fakt, že za závery v tomto duchu hlasoval aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dlhodobo odmieta posielať zbrane na Ukrajinu.

Čo je na tom všetkom čudné,  je ale to,  že čo napísal  Chmelár  na obranu  Fica,  mohol už skôr pokojne napísať aj o Odórovi pred jeho obávanou cestou do  Bruselu.

Ako skúsený harcovník v zahranično-politickej analytickej brandži, musel vedieť (a nie iba o sám), že to, čo sa tam bude podpisovať, budú len „nezáväzné závery“.

Vonkoncom neplatilo, že keď nie teraz, tak už potom nikdy.  Jednoducho bolo treba nás ešte viac „vyhecovať“.  Jedine, že by po tom, čo v Bruseli videli na vlastné oči na všetko odhodlaného Fica, museli svoje plány narýchlo zmeniť.

Nebude to ani tým, že Chmelárovi a  ostatným, či už z budúcej koalície a opozície vrátane blogerov robilo dobre, keď sa pozerali na to, ako si národ, čakajúci na novú vládu pod vedením Fica, od nervozity ohrýza nechty.

Najskôr to bude tak, že obecenstvo treba držať v nekončiacom napätí a vo vare, aby potom, keď bude pokračovať druhé dejstvo (prvé boli predvolebná kampaň) si nevšimlo, že tieto nejak spolu nesúvisia, a že si kúpili vstupenky namiesto na sľubovanú úplne novú hru, na staronovú frašku, ktorú už na vlastnej koži veľa krát zažili. Tí skúsenejší tušia, že na konci predstavenia sa žiadna opakovaná klaňačka nechystá, aby hercov diváci nemohli vypískať. Herci sa rozbehnú na konkurzy, kde s novými pomocnými režisérmi začnú skúšať aktualizované predvolebné sľuby a novú povolebnú frašku.  Potom pre hercov zase začne nová úspešná sezóna.

 V súvislosti s kritikou Danka Chmelárom by  neplatilo: koho chleba ješ, toho pieseň spievaj1Je to tiež dôvod, prečo sa nerobia priame prenosy z krčmy, ale iba z kaviarne., keby spomínaný analytik splnil svoje osvetové poslanie  aj v prípade prezidentkou naplánovanej služobnej cesty Odóra do Bruselu.  Mohol  nás včas upozorniť, že vlastne o nič nejde, iba o posledné  diéty povereného premiéra.

Duch Bruselu (R. Geist) to vidí určite inak.

 

 

 

Literatúra

https://www.infovojna.bz/article/chmelar-vycita-dankovi-demagogiu-ohladne-kritiky-fica-za-vojensku-podporu-ukrajine

Dodatok z 4.11.2023

Pozri diskusiu

https://www.hlavnespravy.sk/sns-apeluje-pri-programovom-vyhlaseni-vlady-na-narodne-zaujmy-a-obnovu-pamiatok/3308530

 

POZNÁMKY
  • 1
    Je to tiež dôvod, prečo sa nerobia priame prenosy z krčmy, ale iba z kaviarne.

Pridajte Komentár