podkaniar

Nadčasová ilustrácia – fejtón

Svojho času, keď pred začiatkom migračnej krízy Frau Merkel neuvážene vyhlásila: Wir schaffen das“, mnohým určite napadlo, že vhodnou ilustráciou tohto výroku a jeho dôsledkov, by bol známy príbeh o potkaniarovi (krysárovi), ktorý spopularizovali bratia Grimovci. Vtedy som nenašiel nikoho  medzi priateľmi, kto by na ilustračnom obrázku vymenil Potkaniara z Hamelnu za kancelárku s píšťalou.   S Ondrejom Z. som sa stretol nedávno, no vtedy ma to nenapadlo. Samozrejme  autor karikatúry by musel urobiť ešte jednu podstatnú úpravu, aby obrázok nebol rasistický a čitateľný aj pre menej chápavých.

Pred chvíľou som si prečítal že:

„Šéf maďarskej diplomacie reagoval na drzé vyjadrenia vodcu nacistického banderovského režimu v Kyjeve Volodymyra Zelenského, ktorý očierňuje každého, kto si dovolí konať v národnom záujme v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine“.

V tom momente sa mi znovu pred očami vybavil spomínaný potkaniar , ako v časoch migračnej krízy. Táto posledná predstava je ale veľmi komplexná, preto ju nebudem rozvádzať a nechám ju tak, aby mohla zapracovať individuálna fantázia (možno časom prostredníctvom dodatkov). A predsa len zopár námetov: kto ho najal, akú melódiu im píska, kam ich vedie (voda to nebude ako v originálnom príbehu), nezostali niektoré potkany niekde dobre ukryté?

 

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!