infrateplomer

Skapíňajúci kôň najviac kope – fejtón

Na Telegrame je veľmi populárna fotografia reklamného plagátu  zo švajčiarskej ulice, ktorý vyzýva,  aby ľudia anonymne udávali susedov, ak vykurujú svoje domácnosti nad 19 stupňov, a sľubuje za odmenu peniaze.

 

„Je u vášho suseda teplejšie ako 19 stupňov? Prosím, informujte nás. Anonymne. Odmena 200 frankov,“  si prečítate na plagáte.

Uvedený plagát môže byť podvrhom, ale faktom je, že pokuty a väzenie  za nedodržanie predpísanej teploty sú vo Švajčiarsku realitou.

Kolískou priamej demokracie popri Aténach, Ríme je Švajčiarsko. Normálny človek sa preto musí poštípať, aby sa presvedčil, že sa mu to nesníva. Tento plagát je kvintesenciou toho, kam sme sa cestou  kovidu a protiruskej hystérie dostali.

V tomto prípade európske hodnoty sem, európske hodnoty tam. Účel svätí prostriedky. K tomuto  už  žiaden komentár netreba. Venujme sa radšej veciam, čo nás neminú.

Po skúsenostiach z protikovidovými opatreniami očakávajme, že budú zadarmo v priebehu októbra distribuované infrateplomery.  Každý občan bude musieť podávať hlásenia o stave teploty v bytoch u svojich susedov. Následne príde komando, so súdnym rozhodnutím a premeria teplotu priamo na mieste – v inkriminovanom byte.  Problém bude, ale ako na základe merania teploty dverí a stien zistiť, aká je v bytoch skutočná teplota, aby sme neriskovali krivé obvinenie, keď pri všetkej počestnosti podáme hlásenie. Predpokladám, že súčasťou dodávky bude aj podrobný manuál s korekčnými tabuľkami a nálepka s logom EÚ na označenie dverí nedisciplinovaného suseda, ktorá bude viditeľná len na to určeným skenerom.

Ideálne je, aby už v týchto dňoch sme začali merať teplotu stien a dverí u svojich susedov a postupne  ju nanášali do grafu. Čím viac údajov budeme mať, tým lepšie. Ľahšie sa nám podarí odhaliť zvýšenie teploty pri prekurovaní nad stanovenú hodnotu. Určite sa nájdu špekulanti, ktorí si dvere a steny od susedov zaizolujú polystyrénom. V tomto prípade to bude problém. Odporúča sa preto, číhať na suseda, keď bude vychádzať z domu a rýchlo zmerať jeho povrchovú teplotu. Zaznamenávanie do grafu so súčasným zaznamenaním okolitej teploty a vzdialenosti od dverí, kde sme suseda odmerali, bude tiež veľmi užitočné, pre neskoršie vyhodnotenie údajov.  Predpokladám, že aj pre tento prípad vláda rozpošle potrebné korekčné tabuľky. Samozrejme najefektívnejšie by bolo, pod zámienkou rekonštrukcie v bytových domoch, navŕtať dieru k susedovi a cez ňu presunúť teplotnú sondu do jeho bytu. Týmto by sme sa však pri odhalení mohli vystaviť trestnému postihu, samozrejme, pokiaľ vláda nestihne v skrátenom legislatívnom konaní príslušnú novelu. Na toto sa  nedá úplne spoľahnúť, i keď všeobecný trend u nás v tejto oblasti kopíruje presne  ducha známych distopických románov ako Železná päta, Prekrásny nový svet a 1984.  Zatiaľ sa neodporúča ísť touto cestou pri monitorovaní teploty u susedov. Myslím si, že rovnako, vzhľadom na vládnu krízu, sa nepodarí zabezpečiť vhodnú prevýchovu detí, aby boli zodpovednejšie ako ich rodičia a o nedodržaní teplotných limitov informovali príslušné orgány. Distančné meranie teploty v prvej etape prevýchovy pomocou infrateplomera musí zatiaľ postačovať, pokiaľ sa vláda nestabilizuje.

Ja osobne mám pripravené protiopatrenie, ktoré prezradím len úzkemu kruhu čitateľov tohto fejtónu:

Samozrejme, že si dvere a steny zaizolujem, ale pred odchodom z domu sa pôjdem na pár minút vychladiť na balkón. V prípadne jeden vychádzkový kabát budem mať pripravený na balkóne, alebo v chladničke (pokiaľ bude elektrina).

Tiež nemusím čakať na infrateplomer potrebných parametrov, než mi ho ako podmienku nároku na kompenzácie na zvýšené ceny plynu a elektriny pošle vláda,  pretože som ho používal na identifikáciu telesnej teploty susedov v čase koronakrízy.

Potrebné zručnosti som našťastie vďaka vírusu nadobudol.

Želám pekný lov na neuvedomelých susedov a prilepšenie k platu, alebo dôchodku. Nebude to určite 200 frankov, ale aj 50€ sa hodí.

 

Literatúra

https://www.blick.ch/politik/wenn-spar-appelle-nicht-reichen-wird-das-gas-knapp-duerfen-wir-nur-auf-19-grad-heizen-id17838040.html

https://magazin1.sk/vo-svajciarsku-bude-hrozit-vazenie-ci-penazny-trest-za-prekrocenie-teploty-povoleneho-vykurovania/

https://sk.news-front.info/2022/09/11/vo-svajciarsku-vyzyvaju-obcanov-udavat-svojich-susedov/?ysclid=l7z0pqr1s93058735

Telegram kanál

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!