Zachránime sysľa – fejtón

Včera večer, keď som pozeral nepokoje v Alma-Ate v ruských správach, ma napadlo: Je celkom možné, že tentoraz Rusi nenechali nič na náhodu a „orangeovú“ revolúciu zorganizovali preventívne sami. Stačilo sa napr. dohodnúť s príslušným ministrom, aby zdvihol ceny skvapalneného plynu a tak vyhnať ľudí do ulíc.

Bolo mi podozrivé, keď som videl zábery z Alma-Aty, ktoré mi pripomínali začiatky vraždenia v Kyjeve, a Kremeľ reagoval iba vyhlásením, že sa záležitosti  majú vyriešiť vnútorne bez zásahu z vonku.

Dnes ráno je už situácia podľa našich medií iná:

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu požiadal o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vedenú Ruskom. Spravil tak v súvislosti s protestami v krajine, ktoré prerástli do nepokojov a na ktorých čele podľa neho stoja “teroristi”. Tí sa podľa Tokajeva zmocnili na letisku v meste Alma-Ata niekoľkých lietadiel, informovali agentúry TASS a AFP“

Lenže, čo tam nepísali, ale mám to z nemenovaných zdrojov je,  že v Pentagone sa začali veľmi intenzívne zaujímať o osudy sysľov v okolí štartovacej dráhy v Bajkonure, ktoré majú kvôli neustálemu hluku zhoršené životné podmienky. Podobne, ako v prípade Krymu na stránke Pentagonu  sa objavilo verejné obstarávanie, no v tomto prípade nie na opravu školy, ale na výstavbu protihlukových bariér za niekoľko desiatok miliónov dolárov. Bariéry mali zabezpečiť pokojný život a rozmnožovanie tohto, spolu s antilopou sajgou, ohrozeného unikátneho živočícha.

Kosmodróm Bajkonur a sysle
Kozmodróm Bajkonur. V popredí vidieť dvoch ochranárov, ako študujú (monitorujú) zmeny správania sysľov počas prípravy a štartu rakety.

V prípade neúspechu vyššie spomenutého podujatia v rámci kolektívnej bezpečnosti (ODKB) sa počíta v Pentagone so zrušením tendra na protihlukové bariéry.  Začne sa s ochranou ohrozenej sajgy, ktorá nemá vo zvyku vŕtať diery do štartovacích dráh a tiež s kompletným vybetónovaním plochy, ktorú predtým okupovali nespratné sysle.

Saiga je zviera (lat. Saiga tatarica). Saiga je neobvyklá stepná antilopa
Sajga na ceste k Bajkonuru po tom, čo sa dozvedela, že projekt syseľ končí a nový správcovia budú diery po sysľoch zalievať betónom a nasadia sokolov, aby nekomplikovali štart US stíhačiek

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!