Vyber si – fejtón

Zastavilo dnes109.08.2022 dodávky ropy k nám Rusko, alebo Ukrajina?  Podľa Pravdy Rusi, no podľa Hlavných správ Ukrajinci2Keď som sa dozvedel o tom, že náš ikonický ropovod Družba vyschol, nemohol som nechať pero suché.. Mne súkromne to vychádza na Brusel, alebo skôr Biely dom, no to je oficiálne konšpirácia.  Keď si dole  prečítate, čo písali uvedené denníky. Urobíte si vlastný názor.

Ale keď sa potrebujete rýchlo rozhodnúť, či máte bežať do trafiky kúpiť si benzín do zapaľovača, v takomto prípade môžu rozhodovať sekundy, je analýza uvedených článkov nebezpečne zdĺhavá.  Myslím si, že v takýchto strategických veciach by sme mali dostať jednoznačnú odpoveď. Žijeme predsa vo vyspelej  demokratickej spoločnosti, kde aj kvôli takýmto službám si platíme dane. Prečo sa vlastne rozčuľujem, či to boli Rusi, alebo Ukrajinci, faktom je, že ropa nepotečie. Naša osvietená vláda v spolupráci s Bruselom určite takéto niečo predvídala a je zabezpečená alternatíva. V tomto prípade, potrebujeme vedieť kto to bol len z prízemných dôvodov, aby sme vedeli na koho z tých dvoch nadávať.  Text pokračuje pod citáciami z denníkov.

PRAVDA

Rusko zastavuje dodávky ropy cez južnú vetvu Družby. Tečie tadiaľ aj na Slovensko a do Česka

Podľa oznámenia sa neuskutočnila platba od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta. Ukrajina tak ropu neposlala ďalej.

Hlavné správy

Ukrajina zastavila prepravu ropy cez ropovod Družba smerom na Slovensko, Maďarsko a Česko. Toto je dôvod:

Ukrajinské noviny Strana priniesli pre nás veľmi dôležitú informáciu. “Spoločnosť UkrTransNafta 4. augusta zastavila čerpanie ruskej ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba smerom do Maďarska, Českej republiky a na Slovensko, uviedla ruská spoločnosť Transnefť. Ukrajina začiatkom augusta prerušila prepravu ropy prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba. Dôvodom prerušenia dodávok sú problémy okolo tranzitných poplatkov. Agentúre Reuters to oznámili zdroje oboznámené so situáciou a následne to potvrdila ruská spoločnosť Transnefť. Podľa oznámenia sa platba od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta neuskutočnila. Ukrajina tak ropu neposlala ďalej“.

 

Mal som to šťastie, že o pár minút, ako som si pozrel hore uvedené články, som v  správach v Slovenskom rozhlase o 17.00 zachytil, aspoň dúfam, oficiálnu informáciu o vzniknutej situácii. Uviedli tam  vyjadrenie R. Fica, ktoré bolo totožné s vysvetlením v Hlavných správach. Expremiér tvrdil, že ropu stopli Ukrajinci. Týmto by to mohlo byť vybavené: 2x v prospech Rusov.

Keď sa mi ale vybavila fotka ako Fico s Jaceňukom otvára reverzný tok, znova som zapochyboval. Fico nemusí byť tiež seriózny zdroj.

Babo raď.  Budem sa asi musieť zamyslieť sám. Vtedy som si spomenul na svoj fejtón s názvom Za dobrotu na žobrotu.

a intuitívne som sa priklonil k názoru expremiéra. Teda u mňa 3x v prospech Rusov. Neviem, ako ste vec posúdili vy, ale na fakte, že ropa netečie, to nič nezmení.

Ešteže  tu máme vládu, ktorá nám zabezpečí dostatok benzínu aspoň do zapaľovačov.  Vyvršovať sa na nešťastných Ukrajincoch alebo Rusoch, čím by sme si možno u niekoho blyskli, je neproduktívne. Kto je za tento stav a iné ešte väčšie problémy, ktoré nás čakajú zodpovedný?  Na toto je v našich podmienkach iba ideologická odpoveď, ktorá zavisí od toho,  ako  hodnotíte napríklad majdan v Kyjeve v roku 2014. Tým, čo vidia príčiny v spomínanom roku, netreba pripomenúť, že to, čo sme vtedy videli na tribúnach bolo predstavenie. Režisér popíjal kávu v bezpečí a toto bola iba jedna dramatická epizóda v jeho komplexnom scenári. 

Premiéra sa blíži.  Zúčastníme sa jej všetci hoci nedobrovoľne. Termín derniéry je neznámy. No je celkom možné, že nebude nikto, okrem škorpiónov, kto by mohol na ňu živý prísť.

 

Na doplnenie:

Za dobrotu na žobrotu – fejtón

Reverzný tok elektriny – fejtón

Ty, ty, ty, ty to budeš platiti! – fejtón

 

 

 

 

 

 

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    09.08.2022
  • 2
    Keď som sa dozvedel o tom, že náš ikonický ropovod Družba vyschol, nemohol som nechať pero suché.

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!