Teleportácia – fejtón

Roky pestujem na balkóne bazalku. Semená som si priniesol z dovolenky z Grécka. Každý rok sa na nej zjavia húsenice.  Nikdy som žiadneho motýľa nevidel. Lodžiu máme zasklenú, preto mám relatívne dobrú kontrolu nad tým, čo priletí a odletí. Húsenice sú krásne zelené, vypasené z mojej bazalky. Niekedy sa vyskytli aj hnedé. Tie prvé mi pripomínali húsenice mlynárika kapustného, ktorý bol kedysi spolu s mandelinkou nepriateľom nepriateľom nášho pôdohospodárstva, teraz sú to ministri.

Bazalku používam okrem tradičného spôsobu na odstraňovanie neodstrániteľného smradu z antikvariátnych kníh. Minulý rok som našiel kuklu, odborne som ju pripravil na prezimovanie a tešil som sa, že uvidím konečne motýľa. Zabudol som na to a po čase som našiel len jej zvyšky. Motýľa som prepásol. 

Pretože mám rád všetko živé, húsenice som vynášal do prírody. Musím sa priznať, niekedy, keď som bol na ne veľmi napálený, že sa znova premnožili som ich vyhodil z okna na trávnik. Dúfal som, že sa nezabijú a nenapichnú na ihličie smreka pod oknom. Tiež som počítal s najhorším, ale to som si ospravedlnil tým, že poslúžia vtákom, alebo mravcom.

Pravidelne som ich vynášal do prírody. Zvyčajne v plastovej liekovke.  Na moje veľké prekvapenie zakaždým, keď som na transport použil „igeliťák“,  sáčok bol prázdny. Vysvetlil som si to tak, že  spoločným úsilím sa pretlačili niekde cez uzol, v sáčku nebola totiž nikde diera. Podobné koordinované úsilie sme ešte v časoch môjho pôsobenia na SAV pozorovali na slimákoch záhradných. Vtedy neboli ešte chránené. Nazbierali sme ich asi pol vedra, dali do akvária a prikryli sklom a tešili sa, že si z nich urobíme francúzsku špecialitu.  Na druhý deň ráno boli slimáky rozlezení po celom laboratóriu. Krásne sa vynímali na bielych stenách, obrazovke osciloskopu (PC sme ešte nemali), vitrínach a laboratórnom skle. Ešte šťastie, že naša kolegyňa mala choré deti a nebola týždeň v práci.

Chcel som na túto tému napísať aj fejtón o dôležitosti spoločného úsilia, no ako býva u mňa zvykom, prišiel nový podnet a zabudol som na to.

Pretože húsenice sa objavovali každý rok, mal som dosť času premýšľať nad ich schopnosťami. Nedalo sa inak. Celé leto sa z lodžie pravidelne ozývalo: „Zas tu lezie jedna. Poď si ju chytiť!“

Keď máš húsenicu zavretú v dlani, vie sa vehementne prehrýzať von. Dlho sa to nedá vydržať.   Keby bola v sáčku niekde diera, mohla by to byť úniková cesta. Dieru som nikdy nikde nenašiel. Neskôr som tieto javy, zrejme v záchvate mysticizmu, pripísal teleportácii, alebo tiež možnosti, že húsenice sú zhmotnené moje chlpaté myšlienky. Až po niekoľkých rokoch komplikovaných vzťahov s húsenicami, som sa rozhodol pre experiment v mojom improvizovanom laboratóriu v kuchyni.  Experiment mal dokázať, alebo vyvrátiť  moju poslednú hypotézu, že ide o teleportáciu alebo vytváranie (formovanie) reality. S Oľgou sme sa nestihli ani usadiť a pripraviť mobil na natáčanie a už to začalo:

 

Video zo 6.9.2021 žiaľ nezachytilo útok húsenice na igelit. Krásne prehrýzla a rozleptala dierku, ktorá sa po jej oslobodení stiahla. To bol dôvod, prečo som nikdy na sáčku dieru nenašiel. Bol som trochu sklamaný. Teleportácia alebo vytváranie reality, teda zhmotňovanie mojich myšlienok mi pripadali pozoruhodnejšie. Uvidíme, možno ma niečim ešte húsenice prekvapia.

Dodatok 5.11.2022

Olinka pribehla od televízie za mnou celá natešená, že vedci prišli na to, čo sme dávno zistili, že húsenice sa budú dať využiť na rozkladanie plastov. Podľa jej slov to dokázali na základe toho, že sa dokážu dostať z igelitového sáčku. Pripomenula mi, že ide záhadu teleportácie húseníc, ktorú sme experimentálne overovali pred rokom. Mňa ale potešilo najviac, že sa potvrdilo druhé motto (spolumotto) tejto stránky: Nič nové pod slnkom, iba staré dávno zabudnuté pravdy. 

V kútiku duše len dúfam, že tí vedci neboli chlapci z našej akadémie. Musel by som svojho starého priateľa entomológa podozrievať, že im môj experiment, ktorý som síce nepublikoval v žiadnom renomovanom časopise, ale rozšíril ústne a mailom, prezradil.

Potom by bolo ale korektné, keď nechcú aj akademici vyzerať ako niektorí naši politici, aby toto  napravili a citovali  túto stránku.

Predpokladám že nejde o virológov, ktorí po svojich aktivistických vystúpeniach v médiach, nemajú čo stratiť.

Dodatok z 6.11.2022

 

https://spravy.rtvs.sk/2022/11/v-spanielsku-objavili-husenice-ktore-rozkladaju-plasty/

 

https://dennikn.sk/748379/husenice-rozkladaju-plastove-tasky-podla-vedcov-ich-mozno-pouzit-v-boji-proti-plastovemu-odpadu/

 

Pridajte Komentár