nebude LPG

Skvapalnený plyn nebude – fejtón

Maželka ma dnes ráno zobudila výkrikom: „Vyhrali sme“.  Preboha kto, čo? NATO dorazilo Rusov, nad kovidom? Upokojila ma: „Vyhrali sme v hokeji nad USA“ Bolo to asi prvý krát v živote, a to treba zdôrazniť, čo sledovala hokej. Táto správa, tentoraz našťastie z prostredia športu, ma upokojila, dlho som sa však netešil. V hlave sa mi začali vybavovať spomienky na rok 1969, vtedy v prvom zápase 21. marca 1969 vyhrali reprezentanti Československa nad sovietskou zbornou 2:0. Druhý a ešte emotívnejší duel sa odohral 28. marca 1969, v ktorom hokejisti ČSSR zdolali ZSSR 4:3. Po zápase vypukli v uliciach Československa búrlivé oslavy spojené s protestom proti prítomnosti sovietskych okupačných vojsk.

Nasledovali represie a mnohí, čo sa úprimne tešili z víťazstva mali a tiež ich deti po kariére1Riaditeľovi školy p. Kabzányimu zakázali učiť, jeho dcéra nemohla ísť študovať na vysokú školu, začal úspešne vyrábať kuchyne na mieru. Máme od neho tiež kuchyňu, podľa vlastného návrhu manželky, ktorá ma dnes ráno zobudila s „Vyhrali sme v hokeji nad USA“, aké šťastie, že sme obaja na dôchodku..  Traduje sa, že Golonka po tom, čo sme zvíťazili, možno vtedy, keď dal gól, presne si to nepamätám, padol na ľad a počúval, či neprestala tiecť ropa ropovodom Družba2Ktovie, čo by sa dialo, keby dnes hral s Američanmi?.  Keď som si na tieto fakty spomenul, upadol som znova do depresie. Máme po skvapalnenom plyne (LPG)  z USA a možno sa Američania tak urazia, že nakoniec  neprídu a nebudú stavať štartovacie dráhy pre svoje stíhačky, ktoré by sa v zime mohli čiastočne využívať ako klziská pre priateľské hokejové zápasy s našimi spojencami v zbrani. A v budúcnosti, keď zo Slovenska sa stane jedná veľká štartovacia dráha pre lietadla smerujúce do Ruska a Činy, by sme tu mohli organizovať  niečo podobné na korčuliach, ako na bicykloch: „Závody okolo Slovenska“. Škoda.

Ešte šťastie, že naši hokejisti po víťazstve sa zdržali akýkoľvek protiamerických vyhlásení.  Symbolicky  kolektívne sa nehádzali na ľad, i keď v jednej situácii po ukončení zápasu to veľmi nebezpečne vyzeralo. Bolo to vtedy, keď začali skákať jeden na druhého, a pritom popadali na zem. Nik našťastie nepočul, čo tam v tej kope vykrikujú.  Toto sa však nedá očakávať od opozičných politikov. My všetci znalí problematiky vieme, že tentoraz to nebude ruská ropa, ale ruský skvapalnený plyn, ktorý nám Američania cez oceán nedovezú. Jediný rozdiel je v komodite a v tom, kto na tom nezarobí. Pre nás je výsledok: „Bude zima bude mráz všecko stuhne rázem, kam mňa Maro, kam mňa dáš, od zimy nevládzem…“3Časť autorovej veršovačky približne z toho obdobia.

Uvidíme, čo sa bude diať večer. Ak sa zopakuje eufória z roku 1969, myslím, sa dočkáme veľmi „vnímavého“ zásahu polície. Niečo visí vo vzduchu, inak by moja manželka nepozerala tento hokej. Uvoľnenie energie určite nastane, ale najskôr na sociálnych sieťach, v  diskusiách pod článkami, blogeri si zase pripíšu lajky. Predpokladám, že Fico na túto tému nebude mať tlačovku.  Nagy s Korčokom poďakujú Američanom, že nás nechali vyhrať. Národ predsa potrebuje  aspoň chlieb a hry a na chvíľu zabudnúť, čo mu nasľubovali.

Ja som len tvrdo presvedčený, tak ako boli tvrdé betóny nášho olympijského brankára Rybára, že generálny prokurátor, ak by mal fúzy, tak sa pod nimi, po tom čo mu vyviedli proamerickí poskokovia, úprimne smeje.

 

Poznámky a dôvetok

1/ Riaditeľovi školy p. Kabzányimu zakázali učiť, jeho dcéra nemohla ísť študovať na vysokú školu, začal úspešne vyrábať kuchyne na mieru. Máme od neho tiež kuchyňu, podľa vlastného návrhu manželky, ktorá ma dnes ráno zobudila s „Vyhrali sme v hokeji nad USA“, aké šťastie, že sme obaja na dôchodku.

Prvé reakcie z alternatívnych médii:

 

Spomienka pamätníka na rok 1969:

Oslava na námestí v SI bola v r. 69,  keď sme vyhrali 4:3 . Riaditeľ 1. ZDŠ  p. Kabzányi s harmonikou a plné námestie spievalo 4:3, 4:3 4:3 „Tarasov pojede na Sibír….“, dodnes to počujem.
Mal som 14 a vtedy sme ešte nevedeli, čo na nás chystá Amerika, len sme prežívali august 68.
Bolo to víťazstvo Slovenska nad Sovietmi – okupantmi.
Dnes už pamätníci pre bolesti v kĺboch na námestiach netancujú a mladí utekajú  po poľavení kovid opatrení do obchodných centier. Tam  tóny harmoniky resp. ako sa to volá heligónka..?? (skleróza),  neznejú…

 

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    Riaditeľovi školy p. Kabzányimu zakázali učiť, jeho dcéra nemohla ísť študovať na vysokú školu, začal úspešne vyrábať kuchyne na mieru. Máme od neho tiež kuchyňu, podľa vlastného návrhu manželky, ktorá ma dnes ráno zobudila s „Vyhrali sme v hokeji nad USA“, aké šťastie, že sme obaja na dôchodku.
  • 2
    Ktovie, čo by sa dialo, keby dnes hral s Američanmi?
  • 3
    Časť autorovej veršovačky približne z toho obdobia

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!