Nebojte sa maľovania

Nebojte sa maľovania – fejtón

Určite sa aj vám stalo, že ste vytopili suseda pod vami.  Mne sa to stalo, presne, nám sa to stávalo. Nebolo to priam vytopenie – také malé Benátky v obývačke, ale celkom slušný fľak na plafóne v kúpeľni pod nami. Fľak sa zjavoval skoro pravidelne krátko po tom, čo si sused čerstvo vymaľoval. Nešťastník sa na mňa hneval a hnevá sa asi doteraz, i keď to nedáva najavo, lebo si celkom oprávnene môže myslieť, že sme mu to robili naschvál.  Trvalo to takto skoro rok , než som prišiel a odstránil príčinu, pričom boli potrubie kontrolovať rôzni majstri. Z odpadového potrubia jednoducho len  troška slzilo, po čase sa vytvorila kaluž, ktorá pretiekla susedovi. Z mojej strany to nebolo vôbec vidieť. Zistil som kde je problém až po použití veľmi sofistikovaných zariadení. Maličkú, niekoľko milimetrovú dieru, ktorá bola príčinou patálií, som úspešne zalepil lepidlom na lepenie lodných trupov. Oprava vydržala až do výmeny stúpačiek v celom dome.  Túto epizódu so susedských vzťahov spomínam len preto, aby ste sa mohli lepšie vžiť do tejto štandardnej situácie v nových bytových domoch v našich socialistických (vďaka bohu a Husákovi  za ne) sídliskách a pokračovať  s touto skúsenosťou až do súčastnosti.

 Doplňte si ju teraz o predstavu, že nad vami býva niekto, kto vám z bytu urobí malé Benátky s Kanálom Grande v spálni. Urobí to raz, poisťovňa čas nákladov preplatí, potom druhý, tretí a opakuje sa to pravidelne. Sused zakaždým príde, celý skormútený sa ospravedlní a vždy vám veľmi ochotne ponúkne služby maliarskej firmy, ktorá vám pekne vymaľuje za dobrú cenu. A teraz zistíte, po čase, že maliarka firma je suseda a vytápa vás pravidelne len preto, aby mal kšeft. Podobne takto postupuje celá jeho rozsiahla vypečená família rozlezená po celom Slovensku.

Vrcholom je však, keď vám pyroman zapáli dom, potom svojich agentov prezlečených za hasičov pošle k vám, akože hasiť. Ale ich hlavným cieľom je mudrovať, koho a čo máte ako prvé ratovať, kto prvý by sa mal v dome zachraňovať, lebo je ten „najcennejší  genetický materiál“. Následne vám pri každej príležitosti (výročí …) bude pripomínať,  ako mala evakuácia z horiaceho domu vyzerať z pohľadu jeho ideologických predstáv. Sám za morom (presnejšie kanálom, prielivom) v bezpečí mieša a rozdáva karty.

V oboch prípadoch sa jedná o nevýslovnú nebotyčnú drzosť „chucpe“, ako by sa vyjadrili niektorí svedkovia týchto udalostí.

Prejdime k realite týchto dní.  Ten druhý príklad sa týka dávnejšej minulosti a myslím si, že som ho už niekde vysvetlil.  Ten susedský, pokiaľ vám nepripomína tzv. koronakrízu, zaťahovanie nás do vojny s Ruskom s paralelnou ponukou ochrany pred ním, Green Deal, sa naozaj nemusíte báť maľovania. Dobrý a ochotný sused za vás všetko vybaví. 

Tí ostatní, ako kedysi proletári, si musia uvedomiť, že jediné, čo môžu stratiť  sú ich aj kovidom prekované okovy, a potom s „dobrým“ susedom urobiť krátky proces v duchu našich najlepších demokratických tradícií.

 

Dôvetok:

Škoda je len, že nevieme tak dobre bojovať ako poniektorí blogovať.  Uvidíme, či po  víťazstve „našich“ sa z nich (blogerov) rovnako nesklameme, ako z hercov na novembrových tribúnach. Mám zlý pocit, že skôr áno. Politika je remeslo, ktoré vedci, herci, blogeri, influenceri, youtuberi atď.  nezvládnu. Neviem, či by naozaj nebolo vhodné si už vopred zazmluvniť politických harcovníkov vo výslužbe na svetovom trhu nevyužitej politickej práce.  Pracovná zmluva s článkom: „Okamžitá výpoveď pri nesplnení sľubov“, by veľa vyriešila.

 

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!