Ale ale, pán kariérny diplomat – poznámka

„Pellegrini by mal mať na starosti výkon funkcií, nie kandidatúru na prezidenta, tvrdí diplomat Kubiš„.

Kubiš sa chystá kandidovať na prezidenta, jeho nie celkom nezištná rada Pellegrinimu vyzerá, ako keby sa bál konkurencie. Diplomati, keď im ide o vlastné bydlo, zabúdajú na diplomaciu. Podobne to je, keď presadzujú záujmy Slovenska v zahraničí.

Nebudem asi sám, čo si  o  mnohých našich kariérnych diplomatoch  myslí, že keď pracovali  pre tento štát, sa viac starali o svoju budúcu kariéru ako o Slovensko.  Na jednej strane vlažne a formálne obhajovali záujmy Slovenka na medzinárodnej scéne, v kuloároch pritakávali našim oponentom, aby si neprekazili svoju diplomatickú kariéru v duchu „ja nič, ja muzikant“. Domáce posty nie sú pre nich nič iné ako odrazový mostík1Týka sa to, žiaľ, aj iných zamestnantcov štátu. Cieľ sú medzinárodné organizácie. Česť výnimkám, ale rád by som takú poznal.

Týka sa to najmä  poprevratových kariérnych  diplomatov, inak by po tom, čo prestali na polovičný úväzok pracovať pre Slovensko, nezačali by na plný pre zahraničie (kde veľmi rýchlo zabudli, komu vďačia za naštartovanie kariéry). Samozrejme, že média to komentovali ako úspech Slovenska. Išlo  hlavne o ich osobný úspech.

Dúfam, že karieristi na miestach kariérnych diplomatov čoskoro končia. Fico to aspoň sľúbil.

Kubiš môže byť fajn chlap, ale dobrý dojem znova neurobil.

 

POZNÁMKY
  • 1
    Týka sa to, žiaľ, aj iných zamestnantcov štátu

Pridajte Komentár