A predsa sa točí – fejtón

Asociatívne myslenie  je dôležité nielen pre ľudskú kreativitu ale aj praktický život.

Keby Jaroslav Spišiak nenarazil do plota práve v deň, keď  mal  meniny, nespomenul by si môj priateľ M. T., že mám aj ja meniny a nezablahoželal by mi. Keď narazil  Danko do semaforu spomenul som si na Wericha (bol to tuším on), ktorý povedal, že najhoršia je zrážka s blbcom, napísal som v momente na túto tému fejtón o zrážke národniara s progresívnym liberálom.

Spišiak sa vyhováral, že bol oslnený, a že vo výhľade mu bránili akési papieriky, ktoré poletovali v aute. Pretože je to známy bojovník proti korupcii, môžme predpokladať, že to neboli bankovky, ktoré si zabudol za tienidlom v aute, a pritom ako  chcel tienidlo inštinktívne nastaviť, sa vysypali. Zaujímavé, že bolo okolo obeda 27.4.2024, Slnko nebolo v nadhlavníku, ale asi dosť vysoko na to, aby ho nemohlo priamo oslniť. Jedine odrazom, povedzme od zrkadla spolujazdkyne/spolujazdca, ktorý si nešikovne upravoval make up.

Takto sa cez základné astronomické asociácie dostávame k mladému Machalovi, ktorý  verejne konšpiračne tvrdil, že Zem je plochá.  Nikdy som o  tom nepochyboval, že je guľatá. Pamätám sa súc ešte malý chlapec, keď som si mohol na vlastné oči overiť jeden zo základných dôkazov jej guľatosti – postupne miznúcu loď plávajúcu od nás v mori smerom k horizontu, ako som bol týmto rukolapným dôkazom fascinovaný. Teraz som zapochyboval, čo ak loď vtedy narazila na mínu a potopila sa? 

Machalu treba pozitívne interpretovať tak, že zo svojej pozície vysokého štátneho úradníka na ministerstve kultúry chcel pomocou takejto hyperboly upozorniť na potrebu diskurzu vo verejnom priestore ako sa teraz módne hovorí. V prípade mladého Machalu zrejme nepadlo jablko ďaleko od stromu. Jeho otca Drahoša som osobne poznal, bol to správny i keď až príliš prchký bojovník za Slovensko, servítku si na ústa nikdy nedával, čím si narobil veľa nepriateľov a nepríjemností.  Poznal som osobne aj jeho oponenta Tomáša Janovica, s ktorým sa pochytili na Hlavnej pošte v Bratislave, pretože sa nevedeli dohodnúť, či na známku do Pekla potrebujeme 5 eurovú s Gašparovičom, alebo s Čaputovou.  Myslím, teraz je to už každému našincovi jasné. Obaja boli ako chlapi fajn, len feromóny medzi nimi nefungovali. Zasvätení vedia prečo.

Či je Zem plochá alebo guľatá, či sa Zem otáča okolo Slnka, alebo celý vesmír okolo Zeme, je pre praktický život bežných ľudí skoro úplne jedno.

Je ale tragédiou pre všetkých, keď pár idiotov je presvedčených, že sú centrom vesmíru a do ich gravitačného poľa sa vďaka médiám a výchove dostáva stále viac a viac mladých ľudí. To čo hlásajú, sa stáva dogmou a blíži sa čas, keď jej kritikov budú upaľovať na hranici. Samozrejme pred tým majú ešte naplánované humánnejšie riešenie napríklad pomocou „zriedenia krvi“ imigráciou.

Toto mal zrejme na mysli Machala, keď tvrdil, že zem je plochá. Možno som ho precenil. Čas ukáže:  „Po ovocí ich poznáš“.

Literatúra

Všetko bolo inak – fejtón

Dodatok 2.2.2024

https://www.hlavnespravy.sk/je-podlozene-ze-zem-je-gulata-po-tom-ako-machala-vyvolal-medialny-rozruch-prisla-razna-reakcia/3480494

 

Pridajte Komentár