Tragický koniec výstupu na Rysy – fejtón

Na Slovensku  to doteraz aspoň fungovalo tak, že pokiaľ sa nestala tragédia veci sa nepohli.  Výnimku tvoria útoky psov a medveďov na ľudí. V momentálnom liberálnom rebríčku hodnôt sme sa úspešne dostali na pekné tretie miesto medzi cicavcami. To, že ropa nás dávno predstihla, sa berie ak fakt, a preto štatistiky mlčia.

Poslednej dobe sa píše viac o medveďoch ako o psoch. Psi majú vplyvných majiteľov. Medvede patria štátu. Keď medveď zaútočí, vždy sa nájde dáke štátnické ospravedlnenie: minister životného prostredia medveďa označí za neškodného vegetariána, pričom medveď je všežravec.

 

Keď v Kremnických vrchoch napadla medvedica muža na ceste do práce, písalo sa: „Zásahový tím vykonal na mieste udalosti v sobotu obhliadku lokality, ktorá potvrdila zníženú prehľadnosť terénu“. V pôvodnom článku v Pravde, keď sa táto udalosť stala, táto veta tam bola, teraz už nie je. Zrejme si uvedomili novinári znalí biológie a etológie medveďa, že zle vidí a orientuje sa inými zmyslami, ale najskôr niekto v diskusii musel napísať, či majú v Pravde všetkých pohromade, a vtedy sa pohla  ich novinárka hrdosť. Faktom však je, že máme smolu, keď medvedicu prekvapíme, vtedy si zvolí útok pred útekom. Včera napadol „vegetariánsky“ orientovaný medveď tentoraz samec, zrejme aj pre gender vyváženosť sa to takto píše, záchranára. Zase jeden „vegetarián“ sa nevedel spratať do kože. Podobne ako skutočne vegetariánski, dobrácki a sympatickí sloni, ktorí ročne pozabíjajú desiatky ľudí. Je to ale stále podstatne menej, ako sa zabíjame vlastným pričinením. Preto asi nie je vážny dôvod sa príliš zrušovať, keď dáke nevinné zvieratko si niekoho  klofne. V prípade medveďov dôvodom je, že tých, čo chodia a jazdia po horách, je stále viac a podstatne  pribudlo medveďov, teda pravdepodobnosť stretnutia významne vzrástla. Počas minulého režimu to riešil devízový poľovník.

Toľko na úvod a prejdime teraz k praktickej časti veci.  Naučme sa „vegetariánske“ maniere medveďov využívať v prospech ľudstva. Predstavme si, čo by sa stalo, keby pri výstupe na Rysy, zožral Lenina medveď, potom Hitlera, Stalina, Busha, Stoltenberga, Matoviča, aby som bol vyvážený, tak aj Fica počas výstupu s Čaputovou. Ako by to zmenilo svet?

Pôvodne som chcel napísať hneď v tretej vete fejtónu, že problémy s medveďmi sa začnú riešiť, keď zožerú prvého Ukrajinca, potom ma napadlo, že Zelenský by bol najvhodnejší kandidát. Ale to by som nedospel k geniálnemu nápadu, ako využiť „vegetariánske“ sklony medveďov na istú formu trochu síce drastickej, politickej selekcie. Po čase miesto stavania šibeníc na mítingoch pred parlamentom by stačilo zakričať: „Pôjdeš  na Rysy“.  Pretože sú medvede už  skoro všade, a niektorých liberálnych politikov, by sme dobrovoľne (tých vzdelanejších) nenalákali na výstup po stopách V. I. Lenina, vhodný by bol aj Kriváň.  „Pôjdeš na Kriváň“, by sa tiež dalo po úspešných útokoch medveďov  na politikov pre výstrahu  vykrikovať.  Netrvalo by dlho a konečne by sme si mohli úprimne zanôtiť: „Hej pod Kriváňom tam je krásny svet…“.

S tými vrchmi to tiež nie je úplne stopercentné, ale pre začiatok by to mohlo stačiť. Voči Kriváňu a Rysom by mohli mať potenciálni adepti ideologické výhrady. Ako príklad uvediem, že tam bol Lenin a Štúr. No nebudme zase až tak z toho smutní. Časom sa medvede rozmnožia natoľko, že si ich odchytia cestou do bratislavskej kaviarne.

 

 

 

Zdroj:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/630134-v-kremnickych-vrchoch-napadla-medvedica-muza-na-ceste-do-prace-po-znackovaniom-chodniku/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_boxj

https://zurnal.pravda.sk/neznama-historia/clanok/400715-milovat-rysy/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/630580-na-horskeho-zachranara-zautocil-na-donovaloch-medved/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!