Tlačová chyba – fejtón

Súčasné oficiálne denníky majú veľa práce s tým, aby našli vhodnú, korektnú formu na popísanie skutočnosti tak, aby nerozhnevali svojich chlebodarcov. Nemusíme sa preto diviť, že v takomto náročnom pracovnom prostredí a tvorivom zápale si nevšimnú,  ako toto zneužíva povestný tlačiarenský škriatok. Potom je už len na nás – pozorných čitateľoch, aby sme si všimli, čo autorom, redaktorom a korektorom uniklo.  Možné je, že v súčasných médiach tento kontrolný reťazec už nefunguje a zostal iba majiteľ a ústretový autor. O to by sme mali byť pozornejší, aby sme náhodou zle nepochopili tie „správne“ myšlienky.

Poďme teda k veci.  Koho by nezaujal titulok v Pravde:

„Nikaragua schválila umiestnenie ruských vojakov v krajine“,  určite pri ňom poskočilo srdiečko každého nepriateľa USA, nielen rusofila. Rozbúchalo sa o to intenzívnejšie, čím je mu bližšia situácia na Ukrajine. Len to, čo potom nasledovalo bola studená sprcha:

Nikaragujský parlament schválil zákon umožňujúci, aby v stredoamerickej krajine pôsobilo vyše 200 ruských vojakov. Rozhodnutie Nikaraguy už skôr kritizovali Spojené štáty, zatiaľ čo Rusko ho označilo za rutinnú záležitosť“. Nikaragujský parlament dvakrát do roka hlasuje o zákone, ktorý dovoľuje rozmiestnenie zahraničných vojakov v krajine. V utorok schválený zákon umožňuje umiestnenie v krajine až 230 ruských vojakov, a to od júla do konca roka. Spoločne s nikaragujskou armádou by sa mali podieľať na hliadkovaní v Tichom oceáne“.

„Fakt až 230 ruských vojakov“, muselo sa ozvať z tejto studenej sprchy.   V tomto momente treba, ale takýchto zúfalcov upokojiť. Pre až 230 vojakov by zasadal 2x do roka parlament a Američania by museli protestovať a robiť protiopatrenia? Škoda je,  že o protiopatreniach sa v článku nepíše, určite by to upokojilo atmosféru. Preto uvediem niektoré z iných zdrojov:

Aby USA zabezpečili svoje južné hranice budú musieť stiahnuť niekoľko desaťtisíc vojakov zo svojich základní po celom svete, ale je pravdepodobnejšie, že sa skôr  rozhodnú pre ekologickejšiu alternatívu. Recyklujú dákeho miestneho „Guaidóa“  podľa vzoru problémovej Venezuely, kde sa im podarilo zorganizovať, aby nimi vybraného samozvaného dočasného prezidenta uznalo  viac ako 50 krajín sveta. Len jeho významnú úlohu pre demokraciu a USA bude treba znova pripomenúť v Európe, tam majú momentálne iný idol, ktorému zobú z ruky napriek príkoriam, ktoré im pácha. Nedá sa predsa trpieť, ako sa z Nikaraguy po Venezuele stáva druhá ruská nepochopiteľná lietadlová loď vo  vzdialenosti od Floridy oveľa kratšej  ako z Japonska do Pearl Harbouru. Naviac hrozí, že ruskými manierami s pripájaním bývalých svojich historických  území, by sa  mohlo nakaziť Mexiko a začať si nárokovať na Texas. To by potom ten Trumpov plot proti mexickým migrantom asi nepomohol.

Preto žiadne obavy milovníci alternatívy. Tlačiarenský škriatok zase úradoval, k 230 treba treba pridať dve, tri a viac núl podľa intenzity amerického pobúrenia a protiopatrení, ktoré chystajú. Rusi svoju pozíciu v Južnej Amerike postupne posilňujú, ale stále majú čo doháňať. Škoda je len, že ten  škriatok si nedá povedať a stále skresľuje ich výborné výsledky. 

Treba aj jeho  zapojiť do novinárskeho tímu  spolu s dvojakým metrom, politickou korektnosťou, bulharskou konštantou, jedinou pravdou, s nálepkami ako ruský troll, dezolát, putinovec, blahovec, harabínovec a podobnými. Pozitívne výsledky sa určite dostavia, keď blokovanie alternatívnych webov sa bude pravidelne s polročným cyklom predlžovať až dovtedy, dokedy čitateľom konečne začne byť ľahostajný dvojaký meter a dákych tých pár núl hore-dole.

Tešme sa na nové vydanie Príručky liberálneho aktivistu špeciálne určenú pre novinárov (rusky Spravočnik, anglicky každý … vie), kde by sa nové heslo malo už venovať aj normalizovanému novinárskemu škriatkovi.  Jej prvé ruské vydanie prekonalo záujem o „Spravočnik kak podčiniť dévočku“, ktorého ôsme vydanie zablokovali ešte počas Jelcinovej éry  LGB aktivisti.

 

Doplnkové informácie:

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/630425-nikaragua-schvalila-umiestnenie-ruskych-vojakov-v-krajine/

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/506576-dve-ruske-vojenske-lietadla-udajne-dopravili-do-venezuely-vojakov-a-material/

https://cepa.priateliazeme.sk/nas-archiv/spravy/918-historia-intervencii-usa-v-strednej-amerike-v-kontexte-obchodnych-zaujmov

Na ilustráciu prikladám veľmi populárny spravočnik, ktorý bol vzorom pre mnohé iné príručky, pretože Príručka mladého budovateľa socializmu sa nezachovala:

Nové jednotky SI

 

 

 

 

 

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!