Predčasná eufória – fejtón

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. Rusko to označilo za neprijateľné, americký prezident Biden ho považuje za oprávnený.

Po tejto informácii mnohí čakali, že príde hotový masaker ale:

„Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.“

Asi sme sa neoprávnene domnievali, že na to, aby súd na niekoho vydal zatykač, potrebuje dôkazy. Pokiaľ uvedený zdroj nepreložil  zle komuniké súdu, zrejme táto inštitúcia funguje na základe Habermasovej definície pravdy, podľa ktorej k nej dospejeme v mocensky neovplyvnených rozhovoroch (V našich provinčných pomeroch je to ako keď sa dohodneme na niečom pri pive).

To to je len jedna veľavravná, ale so širokými aplikačnými možnosťami konštatovaná skutočnosť.

Zaujímavá je radosť Bidena, ktorá reprezentuje nielen  žijúcich amerických prezidentov ale všetkých vojnových zločincov a štváčov súčasnosti. Tí vlastne dostali na tanieri bianco šek, že za nič iné ako únosy detí, by títo vojnoví zločinci  nemohli byť  stíhaní (ak by sa na nich  vzťahovala jurisdikcia Haagského súdu).

Rozsudok ako na objednávku militaristov všetkých čias, ktorým dostali potvrdenú ich bezúhonnosť. Desaťtisíce zabitých irackých detí  zostane bez trestu  a   presun detí z oblasti kde boli ohrozené bombami, z vlastného, i keď „anektovaného“ územia, treba exemplárne potrestať (takto to vidia aspoň Rusi). Ako inak, keď v poslednej dobe, podobne aj v iných veľmi dôležitých prípadoch, je rozhodujúci  „nezávislý“ názor Zelenského.

Putin môže byť vlastne spokojný tiež. Žiadne iné vojnové zločiny, i keď sa určite veľmi súd snažil, mu nedokázali prišiť, a tým ho vlastne pred svetovou verejnosťou tiež rehabilitovali. V prípade, ak by mohli a vedeli, určite by to neboli len únosy detí, ale prinajmenšom genocída.

Preto je asi nespravodlivé, že jeden rusky poslanec navrhol, aby všetkých sudcov, čo obvinili Putina odsúdili v Rusku v neprítomnosti. Vedel, že je to k ničomu. Zrejme mu záležalo na  pocite sudcu, že ho každý deň niekto môže naložiť do auta a doviesť do Ruska, ako to robí bežne Mosad, čo by bolo  dostatočnou výstrahou pre všetkých sudcov aj pre tých našich, aby si nemysleli,  že robiť rozsudky na objednávku bude pre nich úplne bezbolestné.

Jediný kto zatiaľ berie rozsudok tohto súdu vážne, je srbský prezident, ktorý vyhlásil, že zatykač na ruského prezidenta je  krokom k najväčšiemu konfliktu v dejinách ľudstva.

 

Dodatky

https://www.hlavnespravy.sk/americke-media-su-poburene-rozhodnutim-icc-zatknut-putina-ako-odpovie-rusko/3080966

Pridané 20.3.2023

Medvedev sa nechal inšpirovať od Američanov, podľa toho čo uvádza JUDr. Harabin vo svojom videu, ktoré je dole:

😎Medvedev pohrozil súdu v Haagu ruskou hypersonickou raketou.
„Žiaľ, páni, každý chodí pod Bohom a raketami. Je celkom možné si predstaviť cielené použitie hypersonického „Onyxu“ zo Severného mora z ruskej lode proti Haagskemu súdu. Nedá sa zostreliť, bohužiaľ. A súd je iba mizerná medzinárodná organizácia, nie obyvateľstvo krajín NATO. Preto nezačnú vojnu. Budú sa báť. A nikto to nebude ľutovať,“ napísal Medvedev a vyzval sudcov, aby sa „pozorne pozerali do neba“.    https://t.me/c/1792106482/36512

https://www.infovojna.bz/article/exporadca-americkeho-prezidenta-pre-narodnu-bezpecnost-bolton-oznacil-medzinarodny-trestny-sud-za-nebezpecnu-instituciu-a-hrozbu-pre-diplomaticke-riesenie-konfliktu-na-ukrajine

https://www.infovojna.bz/article/rusko-zacalo-trestne-stihanie-voci-hlavnemu-prokuratorovi-icc-a-trom-sudcom-medzinarodneho-trestneho-sudu-ktori-vydali-zatykac-na-ruskeho-prezidenta-vladimira-putina

Pridané 19.3.2023

https://t.me/c/1673209744/16287

Pridajte Komentár