Mŕtve duše – poznámka

Určite ste počuli,  že:

„Všeobecná zdravotná poisťovňa poisťuje tisíce už nežijúcich poistencov. Štátna zdravotná poisťovňa za nich naďalej dostáva financie na základe prerozdelenia poistného medzi zdravotnými poisťovňami. Ich výška by sa mala pohybovať okolo 2,5 milióna eur ročne. Ide však o peniaze, na ktoré poisťovňa nemá nárok.

V Centrálnom registri poistencov, ktorý spravuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je zhruba 2 800 poistencov, ktorí majú viac ako 100 rokov. Podľa rôznych zdrojov však na Slovensku žije takýchto ľudí 400 až 700. Kým najstaršou žijúcou osobou na svete je 116 ročná Španielka María Branyas Morera, ktorá je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov“. 

Stanovisko VšZP

„Mŕtve duše“ sú dlhoročným problémom, a to už od roku 1994, za ktorý nezodpovedá zdravotná poisťovňa. Sú dôsledkom technických nedostatkov v evidencii obyvateľstva.

V zmysle zákona neexistuje oznamovacia povinnosť pozostalých voči zdravotnej poisťovni ohľadom úmrtia. Zdravotné poisťovne preto nemajú možnosť overiť si, či je poistenec živý a sú odkázané len na informácie o poistencoch z ÚDZS. Je preto nevyhnutné, aby sa tento problém vyriešil zmenou legislatívy.

Intenzívne vnímame, že sa najväčšia zdravotná poisťovňa, vďaka sile svojho takmer 3-miliónového poistného kmeňa a znalosti značky stala stredobodom predvolebnej kampane v téme zdravotníctvo. Avšak, ak politické záujmy jednotlivcov, v tomto prípade zástupcov politickej strany SAS prekročia elementárnu úctu k zosnulým občanom a bez váhania použijú ich osobné údaje, ako sa to stalo na dnešnej tlačovej konferencii za účelom vlastného prospechu a získania politického kapitálu, považujeme to za morálne neprípustné a eticky zvrátené.“

Na tieto   informácie evokujúce spomienky na povinné stredoškolské čítanie poviedok Gogoľa,  by som dávno zabudol, keby som dnes telefonicky v Telekome  nepredlžoval zmluvu.

Na záver rozhovoru sa ma operátorka spýtala, či som si nemenil občiansky preukaz. Priznal som sa, že áno, a že nech chvíľu vydrží, pretože ho nemám pri sebe.  „Stačí len séria“, ja znova, že ho nemám pri sebe. Nadiktoval som sériu a spýtal som sa, odkiaľ naberie ostatné čísla.

„My to máme prepojené, klienti zomierajú ….“,  „O mŕtvych mi radšej nehovorte“,  takto  pesimisticky som ukončil rozhovor.

To, že telekomunikačné firmy, majú lepšie informácie o svojich mŕtvych klientoch,  dokazuje aj morbídny príspevok z Telegramu:

Objavili sa kuriózne čísla o počte „mŕtvych“ SIM-kariet na Ukrajine, čo môže nepriamo naznačovať výšku strát.
Hovoril som s ukrajinskými operátormi. Zarazilo ma číslo, nová metrika, ktorá zaráža svojím cynizmom – nenávratná strata SIM-kariet. Za ezopským jazykom sú ľudia, ktorí už nikdy nebudú môcť volať, písať, užívať si život. Začiatkom leta odhadujú ukrajinskí operátori svoje „nenávratné straty“ na 1,1 milióna SIM-kariet.
Do marca 2022 pripadalo na Ukrajine 1,2 SIM-karty na osobu, zvyšok si môžete vypočítať sami. A to nezahŕňa tie SIM-karty, ktoré sú v roamingu, to sú telefóny, ktoré boli navždy umlčané.
To neberie do úvahy ľudí, ktorí teraz žijú v Rusku a odmietli služby ukrajinských operátorov. Ako povedal zástupca jedného z operátorov na Ukrajine: „Od začiatku júla každý týždeň strácame na východe krajiny 5.500 SIM-kariet, ostatní operátori majú rovnaké čísla. Ukrajina sa objektívne pripravila o budúcnosť.“

Telekomunikačné firmy by zachránili pred „smrťou“ množstvo svojich SIM kariet, keby aspoň raz do týždňa ich aspoň na 24 hodín zablokovali. Vo voľnom čase by bola možno šanca, že by väčšina plebsu dospela k názoru, že jediná cesta je nekrvavé riešenie globálnych problémov.  Jastrabom, keby im už hneď rovno nevykrútila krk, tak by aspoň „vyškubala“ perie, aby sa nemohli ani na ulici ukázať a nieto ešte sa  producírovať  na predvolebných bilbordoch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/675677-vszp-dostava-podla-sas-rocne-minimalne-2-5-miliona-eur-za-neexistujucich-poistencov/

https://www.trend.sk/politika/vszp-pobera-miliony-eur-rocne-mrtve-duse-udzs-tvrdi-nema-kompetencie-konat

https://t.me/newsfrontsk/23279

Pridajte Komentár