Národnou umelkyňou za pár dní – honfoglalásfejtón

SITA
11.09.2021 09:27

Zuzana Čaputová  

Foto: TASR. Prezidentka Zuzana Čaputová – budúca národná umelkyňa

 

Ako informoval hovorca hlavy štátu, poslaním organizácie je spájať predovšetkým ženy pracujúce v rôznych právnických profesiách po celom svete. Je platformou pre diskusiu a výmenu informácií a skúseností v najrôznejších ekonomických a spoločenských oblastiach, kde sa uplatňuje právo.  Ceny Justitia Awards udelili počas galaceremónie v troch kategóriách: medzinárodné líderky, akademické ocenenie a ceny pre mladé výnimočné právničky. Prezidentka bola nominovaná v prvej kategórii, do ktorej organizátori vybrali najtalentovanejšie a najvplyvnejšie právničky, ktoré zásadným spôsobom menia spoločnosť vďaka svojej erudícii a inovatívnosti. Ide o ocenenie pre výnimočnú ženskú právnickú osobnosť roka“. 

Toľko denník „Občas Pravda“, a čo k tomu môžu doplniť tí, ktorí netrpia stratou pamäti a nie sú primerane senilní?  Právne úkony našej prvej dámy si hore spomenutí  pamätníci dobre pamätajú.  Najmä jej posledný, keď sa jej podarilo zmariť referendum o skrátení volebného obdobia nášho nedoceneného parlamentu. Ako brilantná ústavná právnička, posunula svoje rozhodnutie na priame vybavenie ústavnému súdu, ktorý rozhodol, ako sa požadovalo. V prípade pezinskej skládky to nebola ona, ktorá vypracovala podanie na  Európsky súdny dvor v Luxemburgu, ale pracovníčka magistrátu mesta, tvrdia zlé jazyky. V minulosti sa vravelo, že komu dal boh úrad, tomu dal aj rozum. V tomto prevažne ateistickom svete platí niečo podobné, ale už nerozhoduje boh, ale komisia dákej mimovládny, ktorá udelením vyznamenania vám de facto doplní vzdelanie, vytvorí zásluhy, anuluje chyby, urobí z vás superstar v oblasti, kde sa to práve hodí.

Sú aj takí, čo sa na prezidentku nehnevajú, že zabránila rozpusteniu tohto „národného“ parlamentu.  Kto iný, keď kovid sklamal,  by dorazil tento nepoučiteľný národ, ktorý  si ho zvolil asi v posledných, skoro demokratických voľbách. Neurobila to len pre cudziu radosť, ale sledovala aj osobný cieľ, ako pomaly vyplávava na povrch.

V maďarskom parlamente, citujem Jerguša Ferka: „V maďarskom parlamente – postavenom najmä liptovskými murármi – visí v jednej z najväčších siení monumentálny, šestnásťmetrový obraz nazvaný Príchod starých Maďarov, ktorý namaľoval jeden z najlepších maďarských maliarov Mihály Munkácsy (pôvodné meno Lieb). Dielo zobrazuje impozantných rytierov-vitézov (víťazov), odetých v blýskavých pancieroch, so skvelou oceľovou zbrojou, na koňoch ošírovaných bohato zdobenými postrojmi. Príchodzích jazdcov – vojvodcu Arpáda a jeho družinu – vítajú miestni obyvatelia, chudáci odetí v chatrných zrebných habitoch, očividne sociálne i kultúrne zaostalejší“.

Podľa tohto vzoru sa chystá naša prvá dáma vytvoriť nezabudnuteľné, monumentálne, výtvarné dielo: Príchod imigrantov do tejto krajiny – zaujatie zeme, ktoré by malo byť umiestnené v parlamente pred očami poslancov a pri priamych prenosoch, ak sa s nimi vôbec ešte počíta, aj pred celým národom, aby vedel kam patrí a spratal sa do kože. Veľkoformátové plátno s honosným zlatým rámom je už v paláci pripravené, problém je, komu ho pošlú, aby dielo dokončil. M. Munkáczy nežije, prinajhoršom by bol dobrý aj M. Benka, R. Siqueiros – tiež nie sú medzi nami. Komisia zložená popredných kaviarenských pavlačových umelcov je už pripravená, aby rozhodla o titule   národnej umelkyne pre autorku tohto unikátneho, monumentálneho, angažovaného diela. Ak niekoho poznáte, kto by také niečo zvládol, pošlite urýchlene návrh priamo do jej kancelárie. Je to veľmi súrne. Opilca z Košíc neprihlasujte, ten vie používať iba červenú farbu, na obraze bude dominovať čierna. 

Aureolu  renesančnej ženy treba do novej voľby hlavy štátu udržovať a kultivovať. Vyznamenaní nie je nikdy dosť.  Nobelové ceny pre tento rok za medicínu boli rozobrané. Preto spojený tím SAV, ministerstva zdravotníctva a janičiarov z radov lekárov pod vedením ambiciózneho cynika MUDr. Psa  majú dostatok času na napísanie prelomovej štúdie o výsledkoch etnickej očisty v tejto krajine. 

U prvej dámy sa  počíta aj s Nobelovou cenou mieru, pre ukončenie vojnového konfliktu s Maďarskom pre pôvodnosť námetu obrazu v parlamente a toho, že z námetu nie je jednoznačne vidieť, kto zaujal  túto krajinu skôr, Afričania, či Maďari.  Nebojte sa, obraz z rámu nevyrežú, ale ako kompenzáciu si Maďari odrežú kúsok Žitného ostrova iba po B. Bystricu, aby „bratom“ Poliakom niečo zostalo. Túto kompenzáciu čerstvá národná umelkyňa určite poľahky zdôvodní tým, podľa vzoru M. Albrightovej, že je nespravodlivé, aby taký malý bezvýznamný národ ovládal veľkú, na vodu bohatú, a spokojené zomieranie vhodnú, krajinu (Ide o jej výrok týkajúci sa Ruska a jeho prírodných zdrojov).

Nás môže jedine tešiť, že osud Doryana Greya zo slávneho Wildeovho románu Albrightovú – Korbelovu už dávno postihol a na túto peknú našu tváričku to len čaká. Bude to skôr, ako si myslíme, pokiaľ si nevstúpi do svedomia, lenže ona to asi neurobí, pretože sa  môže spoliehať na burku, ktorá jej prinesie nové hlasy v budúcej prezidentskej kampani. S nikábom sa už zžila, my si tiež pomaly zvykáme. V čom je potom problém?

INFO.CZ | Zahalování obličeje: Kde všude platí zákaz? Lavinu odstartovala Francie, hidžáb se řešil i v Česku

 

 

Vysvetlivky

Predstavu o tom, ako  asi bude vyzerať rokovacia sieň parlamentu  tejto krajiny po inštalácii monumentálneho diela čerstvej národnej umelkyne, si môžete urobiť na základe priloženého videa. Stačí od 12:45 minúty.

 

priložené video 12:45 min

Ilustračný obrázok je dielo G. Rudnaya narodeného v Plešivci z roku 1919 s názvom „Utečenci“.  Tých, čo v tejto krajine zvýšia, čaká podobný osud, ak sa nezmobilizujeme.

 

Dodatok z 27.1.2023

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/654701-caputova-si-v-berline-prevzala-prestiznu-cenu-a-apelovala-na-navrat-k-hodnotam/

Schwarzkopf sa mi spája s reklamou na šampóny v rakúskej televízii.

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!