MOM priamo v obývačke – fejtón

Začne to pri vchode, skončí v obývačke

O tom, že prevádzkovanie mobilných odberových miest (MOM) je veľmi lukratívny kšeft nik zrejme nepochybuje. Ale asi vás prekvapí, že stačí jedna pofidérna vyhláška, telefonická dohoda so žiadateľom, bez obhliadky na mieste Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) rozhodne  a máte MOM, tesne vedľa vchodu do bytového domu, odkiaľ je už len pár metrov do vašej obývačky.

MOM tesne vedľa vchodu do bytového domu. Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=10219230255323030&set=gm.1393059374382576

Sťažovať sa môžete na lampárni,

konkrétne napr. na Ministerstve zdravotníctva (MZ SR), ktoré urobí všetko preto, aby ste odpoveď dostali, až si chlapci z MOM dostatočne zarobia. Je tu ešte ďalšia možnosť – polícia, lenže ona asi len telemetricky vyšetruje, ako keby sa bála, že ju za zbytočnú iniciatívu budú očkovať Sputnikom V, ktorý znehodnotil v našich skladoch zahraničný agent, a vybaví vec v duchu príslovia, že ministrove teľa sa mäsiara nemusí a ani nesmie báť. Aby to tak zase nevyzeralo, odvolá sa na príslušnú vyhlášku a vyhlásenie  Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ) k tomuto problému, pretože sa už viacerí sťažovali. Čo ale nekompromisne zisti je, že COVID 19 nie je podľa našich zákonov infekčné ochorenie, preto v blízkosti MOM nebezpečie infekcie nehrozí.

Prečo potom ten celoslovenský cirkus?

Nad vyhlásením RÚVZ by sa mal každý zamyslieť a dať si ho do súvislostí s inými opatreniami v boji s covidom a hneď sa bude cítiť uvoľnenejšie a bezpečnejšie. Najmä keď sa v texte tvrdí: „…tunajší úrad s najvyššou možnou mierou zodpovednosti a súčasne s hlbokým odborným presvedčením prehlasuje, že dotknutí občania, nie sú vystavení prakticky žiadnemu riziku infikovania sa ochorením COVID-19 od osôb, ktoré v rade čakajú na vyšetrenie“ .

Aby vyhlásenie RÚVZ k MOM bolo pre vás zrozumiteľné a úplné, pretože na to jeho autor iba zabudol, mali by ste niekde zistiť, prečo sa na zriaďovanie MOM v domoch nevzťahuje zákon o správnom konaní. Autor sa síce odvoláva na vyššie uvedenú legislatívu, čo ale v tomto prípade legislatívou sú dve vyhlášky, kde ale nič také nenájdete. Pritom nezabúda zdôrazniť, že sa z tohto dôvodu: „nepožaduje súhlas a ani nezisťuje vôľa/názor obyvateľov daného domu, či súhlasia alebo nesúhlasia s umiestnením MOM v ich dome, resp. či v príslušnom povoľovacom procese sú alebo nie sú nejako dotknuté ich práva“. Inými slovami, čo koho do toho, že si u vás zriadime MOM. My máme biznis a vy prakticky žiadne riziko infikovania. Pričom najbližšia MOM bola 400 m vzdušnou čiarou, kde nikoho neohrozuje.

Postup popísaný vyššie je podobný správaniu vírusu, tiež sa vás nepýta, či vás môže, alebo nemôže nakaziť.

Keď študujete vyhlášku, podľa ktorej máte MOM v dome, už na jej začiatku vás zachváti  panika. Môžte očakávať, že bezprávie bude pokračovať a cez váš byt bude musieť viest komunikácia, alebo nebodaj ju budete povinný zriadiť na vlastné náklady:

 VYHLÁŠKA č. 183

Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky

z 25. júna 2020

o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie mobilného odberového miesta

B. Minimálne materiálno-technické vybavenie mobilného odberového miesta, v ktorom sa odoberá biologický materiál na vykonanie diagnostického testu RT-PCR

1. Základným funkčným priestorom mobilného odberového miesta, v ktorom sa odoberá biologický materiál na vykonanie diagnostického testu RT-PCR, je dostatočne veľká unimobunka alebo stan, ktorý

a) je umiestnený na voľnom priestranstve umožňujúcom prejazd áut a testovanie z auta,

 

Až na  konci vyhlášky nájdete to, čo upokojí:

D. Minimálne materiálno–technické vybavenie mobilného odberového miesta, v ktorom sa vykonáva diagnostický test umožňujúci priamo detekovať antigény ochorenia COVID-19

1. Základným funkčným priestorom odberového miesta, v ktorom sa vykonáva diagnostický test umožňujúci priamo detekovať antigény ochorenia COVID-19, je priestor, najmä sála alebo miestnosť alebo vstupná alebo triážna časť poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, v exteriéri najmä prístrešok alebo stan na voľnom priestranstve alebo iný vhodný priestor, ktorý

1. je pripojený na zdroj elektrickej energie,

2. má prístup k zdroju pitnej vody,

3. je viditeľne označený názvom „odberové miesto – antigénové testovanie“.

Konečne ste sa k tomu dopracovali  „iný vhodný priestor“, by mohla byť tá vaša nešťastná obývačka ako stvorená pre MOM.

Kto o tom rozhodol a nabudúce rozhodne? No predsa úradník na RÚVZ s hlbokým odborným presvedčením.

Je to naviac posvätené a spečatené tým, že autor rozhodnutí o zriadení MOM a vyhlásenia RÚVZ je tá istá osoba.

Preto asi bude nevyhnutné,

pokiaľ sa nechceme infikovať,  sa odsťahovať, alebo preventívne vytvoriť pre budúce mobilné očkovacie miesta MOM v rámci svojej nehnuteľnosti vhodné  priestory. Ideálne stavebne oddelené. Pripomínam však, že v tomto prípade sa môže na nás vzťahovať aj zákon o správnom konaní. Postupujme preto obozretne v zmysle zákonov!

Nechystá sa na nás  akcia C?

„Naočkovanie“ MOM do  domu  mi pripomenulo rozprávanie mojich  starých rodičov, ktorých vyhnali v rámci akcie B z Bratislavy a  „nasťahovali“ aj s deťmi do priechodnej izby v jednom dome na vidieku k úplne cudzím ľuďom. Nečaká nás v najbližšej dobe niečo podobné, ale z úplne iných ideologických dôvodov?

V Čechách niečo v obdobnom duchu chystá parlamentná Pirátska strana. U nás sa to zrealizuje tzv. ekonomickými nástrojmi – radikálnym zvýšením daní z nehnuteľností.

Dodatok z 7.5.20021
Ryba smrdí od hlavy

Nečudujem sa prečo sa pracovníkom regionálnych úradov verejného zdravotníctva dobre spí.  Podľa Hlavných správ štátny tajomník  Ministerstva zdravotníctva SR vlastní niekoľko MOM a necíti sa, že by bol v konflikte záujmov. Musí predsa vedieť, ako to v tejto oblasti funguje, ako by sa inak mohol efektívne brániť ministerstvo a regionálne úrady voči nespravodlivo nespokojným občanom, ktorým hrozí, že budu mať MOM časom v obývačke. Podobne predsa postupuje aj  pani eurokomisárka pre zdravie.

Anglosasi tomu hovoria „learnig by doing“ a my sedliaci „ryba smrdí od hlavy“.

Celé zdravotníctvo je jedna pavučina v ktorej strede číha pavúk križiak, aby oslabené mušky pekne vycical. Preto nám neostáva nič iné, len zostať zdravý a silný, sieť obletieť, alebo ju pretrhnúť. Ideálne by bolo roztrať tieto siete rozvešané farmafirmami úplne, len to by nesmel byť tento zdravotnícky pavúk politikmi chránený druh.

Dodatok z 10.5.2021

Musíme byť spravodlivý. Pán štátny tajomník, podľa aktuálnych správ končí s biznisom v tejto oblasti. Toto jeho gesto mi pripadá ako odgrgnutie si po tom, čo s plným bruchom a s bohatou výslužkou sa zdvihol od stola. Na zdravie, pán štátny tajomník!

 

 

 

 

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!