Kto chce kam, pomôžme mu tam? – fejtón

Vojna na Ukrajine nemusela byť. Západ mal 8 rokov na to, aby Kyjev donútil realizovať Minsk 2. Namiesto toho ho podporoval vo vyhrážkach  voči Rusku a sám prilieval olej do ohňa.  Doprilieval.  Možno už len vodu, pokiaľ dostal rozum a pochopil situáciu, ale to asi nehrozí.

Po 22.02.2022 mohlo byť každému jasné, že bez vojny sa problém Luhanska a Donecka nevyrieši, a to v tom momente, keď Rusko vyhlásilo, že uznáva  tieto republiky v pôvodných hraniciach.  Bolo len otázkou času, kedy Ukrajina stratí veľkú časť svojho územia a prístup k moru.  Bola to už len úloha pre ruskú generalitu, či dajú prednosť dobíjania územia z vnútra smerom k hraniciam pôvodných autonómnych oblastí, čo by znamenalo operáciu s veľkými stratami na oboch stranách, alebo sa rozhodnú zničiť vojenský potenciál Ukrajiny ako celku, a potom územie novouznaných republík bez väčších problémov vojensky obsadiť. Rozhodli sa pre druhú alternatívu. Týmto súčasne zabránili možnosti materiálne podporovať Kyjev „dobrákmi“ zo Západu, ktorí až teraz začali „vnímať“, že zomierajú ľudia. Európske hodnoty majú  veľmi jasné pravidlá koho je dovolené oplakávať. Na žuvačkové americké metre, ktorými sa meria pravda, sme si dávno zvykli.

Vojnu bolo možne zastaviť v prípade, keby Západ miesto neustáleho vykrikovania, že Rusko zaútočí, donútil Kyjev, aby vyhlásil, že začne Minsk 2 realizovať. Rusi by stratili podstatnú časť dôvodov na vojnu. Pochybujem, že by vedeli zdôvodniť pred vlastným ľudom a svetom, čo sa stalo dnes. Západná arogancia, nadutosť a chamtivosť zvíťazila. Rus zabíja Ukrajinca a my nebudeme mať Green Deal nadiktovaný z Bruselu ale z Moskvy.  Takto sa mu uvoľnia kapacity na nový projekt. Dúfajme, že ho dostatočne zamestná starosť o protiruských disidentov a dodržiavanie sankcií. V opačnom prípade  sa máme zase  na čo tešiť. 

Je pochopiteľné, že aj čivava má svoju hrdosť, ale v tomto prípade, by jej len málokto  zazlieval, keby k medveďovi zašla lízať laby (však na spoločnej tlačovke to nemusia vykvákať).  Za tie stovky inak zbytočne premárnených životov by to určite stálo. Len to by tie ostatné zvieratká v bezpečí  za plotom  ju nesmeli presviedčať, že je levom.

 

Poznámky

Z diskusie v H.S. z 24.02.2022:

Zapad…. Viest vojny mozeme len my. A basta. Zajtra budu sankcie.

 

Bez fotky PetrM

Dodatok z 22.4.2022

Ruská armáda poprvé potvrdila zahájení druhé fáze ofenzivy na Ukrajině. „Druhá fáze začala teprve před dvěma dny. Během druhé fáze má ruská armáda v plánu získat plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou, zajistit koridor na Krym a také přístup do Podněstří,“ uvedl zástupce velitel Centrálního vojenského okruhu Rustam Minnekajev.
https://t.me/stranaua/37946

Pridajte Komentár