Príprava na deň D – fejtón

Kachovská priehrada vyletela do vzduchu. Kyjev viní Rusko, Kremeľ hovorí o úmyselnej sabotáži.

Do tejto chvíle sa stihlo množstvo expertov a politikov vyjadriť. Prokyjevským to  bolo  jasné, keď priehradná hrádza ešte stála,  tí ktorým prokyjevskí hovoria dezoláti, tvrdia, že to boli Ukrajinci. Bild11 najprv obvinil Rusov, potom titulok zmenil na neutrálny. Naše média držali basu v obviňovaní za spôsobenie katastrofy, ako inak. V internetovom vydaní Pravdy sa tiež  titulok vyvíjal v priebehu dňa – čo sa dá pokladať za pokrok. Rozvážnejší a vyváženejší experti aplikovali na túto situáciu rímske: Cui bono?22

Všetci však zabudli na jednu závažnú alternatívu: ide o prípravu dňa D č. II.  a s ním spojené ďalšie oddialenie ofenzívy a obvinenie spojencov, že nedodali včas vyloďovacie člny.  Túto alternatívu si každý, napr. na základe skúsenosti s americkými stíhačkami, môže rozpracovať sám.

Neviem, čo má znamenať, že po internete sa šíri zrejme hoax, aby si rybári, dobre ukryli člny,  lebo sa chystá ich rekvirovanie.

Údajne toto organizuje jeden nemenovaný minister odvolanej vlády v rámci predvolebnej kampane. Matovič si zobral na mušku Fica, tento potenciálne vyloďovacie člny. Slovenský rybársky zväz sa už stihol vyjadriť, že sa v tomto prípade vôbec nejedná o šroty.

 

 

Literatúra

1/

8.6.2023

2) https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-june-7-2023

Ilustračný obrázok: https://sk.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1cia_Overlord#/media/S%C3%BAbor:1944_NormandyLST.jpg

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    1
  • 2
    2

Pridajte Komentár