Korčokove okuliare – fejtón

Každý vie, čo tým myslím, keď o niekom poviem:  „pozerá  sa cez ružové okuliare“,  alebo mu poradím, aby si „nasadil ružové okuliare“. Vďaka prezidentským voľbám začnem spontánne používať „korčokove okuliare“. Kto nosí korčokove okuliare? No predsa ten, kto sa pozerá na náš slovenský svet americkými očami a všetkých ostatných, ktorí ho vidia inak, považuje za idiotov.

Momentálne odhadujem, že tie okuliare majú približne +2 dioptrie. Keď sa nebodaj dostane ich majiteľ do prezidentského paláca, potom táto jeho získaná optická vada nadobudne také  rozmery,  že dioptrie už nebudú stačiť, a budeme musieť použiť na vyjadrenie optickej mohutnosti prirovnanie k horčičákom alebo popolníkom. 

Samozrejme takéhoto človeka nemožno pustiť bez slepeckej palice z paláca von, treba ho vodiť za ručičku, ak nechceme priamo povedať, že ho budú vodiť priamo na obojku. Mulandová je na penzii, určite príde pomôcť venčiť.

Dúfajme, že ostane pri tých +2 dioptriách a Korčoka si búdu pamätať len niektorí jazykovedci a jazykovedkyne ako toho, čo aspoň obohatil slovenskú frazeológiu.

Chcem na záver upozorniť, že korčokove okuliare sa nedajú len tak ľahko zložiť ako tie ružové bez toho, aby sme  nemuseli postihnutému odrezať uši.

 

Dodatky a vysvetlivky

1/ Na ilustračnom obrázku je politicky kompatibilný pes

2/  U hore uvedeného pacienta sa už dlhšie  prejavuje závažná očná choroba, ktorá sa tiež rozšírila  ako epidémia medzi niektorými európskymi a svetovými politikmi:  glaukóm – zelený zákal

 

 

 

 

Pridajte Komentár