Svedomie herca – fonetický fejtón

Dnes ráno t.j. sobotu 21.8.2021 približne 8.50 hod. ma manželka zase zavolala do kuchyne a nebolo to na raňajky, ale aby som identifikoval hlas vo vysielaní Slovenského rozhlasu. Vedela potvorka,  ako odpútať pozornosť od prázdneho stola.  Moje netopierie uši a pamäť tentoraz sklamali. Natrénoval som si ich asi v detstve. Babka mi hovorila, že naťahujem uši ako fijóky, lebo ma dosť  často pristihla, ako som počúval, čo sa rozprávajú dospelí zo vzdialeností, ktoré sa im zdali úplne bezpečné.  Pritom ušnice, ako vyplýva z porovnávacích meraní, mám bezkonkurenčne najmenšie medzi dospelými. Som nie len sebou, ale aj priateľmi uznávaný expert v identifikovaní hlasov a tvárí. Takýto hlas s takouto farbou a intonáciou som nikdy nepočul. Tipoval som, že je to nejaký starnúci, mne neznámy, filmový režisér. Manželka videla, že stačilo a nechcela ma ďalej hneď z rána trápiť, prezradila mi, že to je Milan Knažko. Bol som v šoku. Vatu som  zabudnutú v ušiach nemal, ale aj tá by predsa neodfiltrovala charakteristiky Kňažkovho hlasového prejavu. Nič tomu nenasvedčovalo, že je to on. Jeho hlas je predsa nezameniteľný. Vysvetľoval som si to vekom v spojení s vážnym poškodením hlasiviek, ale to sa nemohlo tak prejaviť  na intonácii hlasu, charakteristických pomlkách. Záver mojej analýzy bol, že  to je chybou v reprodukčnej technike nahrávacieho štúdia, alebo zlým masteringom. Týmto vysvetlením, by som sa uspokojil, keby po chvíli  ma manželka znova nezavolala, nie na raňajky, ale aby ma dorazila: „Hovorí o kovide“. Bol som už s myšlienkami niekde inde a na hlasovú hádanku z kuchyne som úplne zabudol. Neveril som vlastným ušiam –   z rádia znel nezameniteľný hlas Knažka. Išlo o jasne politicky motivované, kovidpropagačné, naučené vystúpenie, ktoré je zbytočné opakovať.  Až teraz  mi svitlo, ten prvý hlas bol  prirodzený, uprimný neafektovaný hlas starého muža, v druhom prípade hlas herca, ktorý niečo hlása za peniaze.  Znova som počul hlas, na ktorý som bol zvyknutý z filmov, novembrového pódia, televíznych diskusii a propagácie očkovania. 

Táto moja skúsenosť by mala byť aj výstrahou pre všetkých tých, ktorí si myslia, že keď telefonujú stačí mať pod kontrolou iba obsah svojich slov. Veľmi sa mýlia.

 

Poznámka z 23.8.2021

Podarilo sa mi nájsť časť rozhovoru,  ktorý ma inšpiroval k napísaniu fejtónu. Jedná sa o veľmi krátku časť, ale sú tam tiež pasáže,  kde sa dá  a nedá hlas Knažka identifikovať.  Aj keď rozdiely nie sú také markantné, ako popisuje fejtón,  dajú sa postrehnúť.

ttps://slovensko.rtvs.sk/rubriky/host-dobreho-rana/265934/host-sobotneho-dobreho-rana-milan-knazko

Pridajte Komentár