Všetci si nakoniec padneme do náručia – fejtón

Je to na youtube, potom to bude pravda. Robo Grigorov má pesničku, kde môžeme počuť: všetci sa zídeme v jednej posteli. V medzinárodnej politike z dôvodov hygienických, alebo pre predsudky  sa nedá táto zaujímavá vízia uskutočniť. Zahnať niekoho do postele vyžaduje pomerne komplikovaný scenár a inteligenciu, čo pre mnohé medzinárodné inštitúcie je neznáma dimenzia. Samozrejme peniaze vždy zaberú, dve tri (ženy aj krajiny) by sa dali zvládnuť,  ale v globálnom meradle, pri tých obrovských kultúrnych rozdieloch,  to nie je také jednoduché. Tiež  v tomto prípade nemáme naporúdzi taký efektívny nástroj, ako pri vrhnutí do náruče niekoho niekomu.

Tušíte správne, že takýmto efektívnym nástrojom  sú sankcie. Rusov sme vrhli do náručia Číne, na to stačili sankcie za Krym. Teraz Bielorusko za uväznenie jedného kriminálnika vrhneme do náručia Ruska. Bielorusko by ostalo bez tohto objatia, ktorému sa vyhýba, keby dotyčný kriminálnik sa v mimopracovnom čase nevenoval prodemokratickej novinárčine. Poliakov, čo nevidieť (keď EÚ sa im neprestane vyhrážať), vrhneme do náručia objatým Rusom s Číňanmi a Bielorusmi. Maďari sú jasní, Česi budú musieť najprv Rusov odprosiť a potom budú  tiež vrhnutí, dôvod sa určite nájde.  A tak to pôjde  ďalej. Vznikne klbko ako pri ragby, alebo keď sa hokejisti tešia z víťazstva. 

Alexander pretína Gordický uzol, maľba od Jeana-Simona Berthélemyho (1743 – 1811)

Že vrhneme sankciami Rusko do náručia Číny vedeli  normálne zmýšľajúci v čase, keď sa začali uplatňovať. Politikom, analytikom to trklo až nedávno. Teraz sa začnú zaoberať tým, ako toto klbko objatých rozpletú. Preto, než to stihnú, navrhujem, aby sa najlepšie v Bruseli,  postavila socha znázorňujúca Alexandra Veľkého, ako mečom rozsekáva gordický uzol. V tejto alegórii by Alexander nebol nikto iný ako prezident Biden, jeho zdvihnutý meč by mu pomohli držať  predstavitelia EU, ktorí  nepadli do náručia s Ruskom a Čínou.  V prípade by mohli vytvoriť nové klbko, kde by však zamestnali hlavu a odvrátenú časť tela. Toto by bolo skutočné klasicky dokonalé súsošie alegórie súčasnej medzinárodnej situácie a zdôraznenie inovatívneho spôsobu rozpletania rôznych nepriateľských aliancií. Po odhalení súsošia môžu potom politici ďalšie roky rozpletať, čo svojou neprezieravosťou splietli. Dáku zmysluplnú agendu im treba nechať.

Dodatok z 24.5.2022

https://www.infovojna.bz/article/video-kissinger-varoval-ze-pokud-se-s-ruskem-nezacne-znovu-mluvit-dojde-na-jaderne-zbrane-vehnali-jsme-rusko-do-naruce-ciny-a-sjednotili-tak-do-spojenectvi-dva-nejvetsi-nepratele-usa-a-kolektivniho-zapadu

 

 

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!