Uršulkyne nové šaty – fejtón

Keď som prvý krát uvidel fotografiu, ktorá teraz slúži ako ilustračný obrázok, vybavil sa mi pred očami krajčír z rozprávky H. Ch. Andersena Cisárové nové šaty, ako podáva cisárovi svoje majstrovské dielo. Jediné, čo ma trápilo: nevedel som hneď prísť na to, pre akú príležitosť by tie šaty  mali  byť. Politikov máme dokonale prekuknutých. Nemusíme už čakať, až si oblečú  „nové šaty“ ktoré obnažia ich zahnívajúcu podstatu.

Zaujímalo ma, ako fotografiu interpretuje moje okolie. Bol som upozornený, že žiadne šaty ušité z mesačného svitu Zuzanka Uršulke neodovzdáva, že to je len gesto podriadenosti.

Čo nevidieť bude Jána, vtedy majú bosorky sabat, napadlo ma. Nová predstava plesu, ktorý organizoval Woland (Satan)  v románe Majster a Margaréta vzápätí vytlačila tú prvú, rozprávkovú. Na Wolandovom plese postupne so záhrobia vychádzali kostlivci, dorastalo im mäso  pred očami Markéty, ktorá bola na plese hostiteľka, a ktorej už ako oživené ľudské kreatúry prejavovali úctu.  Postupne pred ňou defilovali  rôzni zločinci, masoví vrahovia, travičky, násilníci, vojvodcovia.  Bolo to  v reprezentatívnom výbere všetko to zlo, čo kedy po svete chodilo a spôsobovalo ľuďom len utrpenie.  Týmto som už bol veľmi blízko k správnej interpretácii významu fotografie. Uršulka a spol. by patrili na Wolandovom plese medzi významné  celebrity. 

Lenže až komplexný pohľad na celú vec mi dal adekvátnu odpoveď. Musel som si s predstavou cisárovho krajčíra ale najskôr spojiť posledné udalosti, ktoré mnohí z nás zatiaľ šťastlivo prežili.  Výsledkom bolo:

Zuzanka Uršulke odovzdáva pohrebný rubáš Európy. Stále sa pritom síce usmieva lebo vie, že jej kariéra v službách zla týmto nekončí a v pekle na ňu s otvorenou náručou ešte chvíľu počkajú. Toto je tá optimistickejšia predstava.

Je tiež celkom možné, že sa tie dve bosorky chystajú zatancovať si na našom kare, na ktorom ruka v ruke intenzívne pracujú. V tomto prípade Uršulka od Zuzanky dostáva ako dar šaty, ktoré si naň oblečie.  Neviem vyvrátiť, či ich Zuzanka nemala už na sebe, keď sa rozplývala nad tým, ako by bolo dobré žiť v krajine, kde sa ľudia neboja zomierať.  Vtedy by išlo o obradný odev, ktorý sa prepožičiava pre podobné kultové príležitosti.

Teraz, keď vieme, čo sa na nás chystá, neostáva nám nič iné, len si želať, aby skoro obe naraz dostali pozvánku na  Wolandov (Satanov) ples, ktorý sa tento rok koná výnimočne na Lucie.1Zmysel vety poodhalí tretí odsek, kde sa hovorí o účastníkoch Satanovho plesu. Keby to stihli, bolo by to super. Vydýchli by sme si.

Dodatky

Wolandov ples:

 

Videá boli pripojené dodatočne až 10.8.2022. Asi by bol popis plesu autentickejší.

Dodatok z 16.3.2024

https://www.hlavnydennik.sk/2024/03/13/putin-varoval-zapad-ze-ples-upirov-sa-blizi-ku-koncu

VIDEO: Putin: Ples upírov končí

 

 
 

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    Zmysel vety poodhalí tretí odsek, kde sa hovorí o účastníkoch Satanovho plesu.

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!