Štefanská zábava – fejtón

Na Štefana bolo zvykom umývať sa zavčas rána v studenej vode potoka, pretože sa verilo, že má voda v tento deň magickú silu a blahodarný účinok na zdravie. Ľudia si počas tejto udalosti užili veľa zábavy, a aby dievčatá pri umývaní neprechladli, povinnosťou mládencov bolo občerstviť ich domácou pálenkou.

Aby bolo hneď na začiatku jasné, toto poučenie z etnológie (z našich ľudových zvykov) neprišlo v nesprávny čas, je v ňom obsiahnutých niekoľko styčných bodov s minulosťou  a tragikomickou súčastnosťou.1Pre prehľadnosť som súvislosti vyboltoval

Včera som odvážne vliezol do pre mňa  studenej vody Čuňovského jazera. Počas tých pár minút pobytu vo vode som neustále myslel na to, ako prechladnem a na druhy deň ma sekne v krížoch. Nestalo sa. V mojom prípade „magickú“ silu studenej vody musela  kompenzovať  rovnako zázračná sila mesiaca. Bol totiž spln, inak by som určite prechladol. So Štefanom som sa zoznámil na recepcii, na ktorú boli pozvaní tí, čo  protestovali proti „humanitárnemu“ bombardovaniu Juhoslávie. Štefan patril medzi  tých pár slovenských politikov, ktorí sa odvážili nesúhlasiť.  Spolu s jeho excelenciou veľvyslancom sme štrngli srbskou tradičnou pálenkou najvyššej kvality Krajlica (Kráľovná). Ministra Koncoša pre jeho impozantný vzhľad som si nemohol tiež na tejto recepcii nevšimnúť.

Pred tým ako sa odvážil vliezť do jazera, som sa dozvedel:

Dlhoročný sudca, bývalý šéf Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin bol svedkom, ako mu v pondelkok popoludní do bytu napochodovala ideologická polícia NAKA. Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry zadržal osobu Š.H. a obvinil ju z trestného činu schvaľovania trestného činu a extrémistickeho trestného činu. Momentálne vykonávame zaisťovacie úkony. Bližšie informácie poskytneme hneď ako to procesná situácia dovolí.“

Teraz spätne si uvedomujem, že vstup do studenej čuňovskej vody nebolo ľahkovážne porušenie rady mojej starej mamy: „Na svatý Duch do vody žbluch2Svätého Ducha je 49 dní po Veľkej noci. „, ale nevyhnutná rituálna očista od blbosti súčasného sveta, ktorému predsedajú zapálení, na všetko odhodlaní poskoci.

Pre nikoho nie je príjemné, keď mu polícia začne prehľadávať byť. Nebolo to  určite ani pre Štefana, ale čo po zásahu NAKA nasledovalo bolo, a ešte len bude nefalšovanou štefanskou zábavou, a to máme len máj. Máme sa na čo tešiť.

Dodatky

Podľa toho, čo som počul  18.5.2022 v rozhlase, Slovensko podalo žiadosť prostredníctvom  amerických kongresmanov, ktorí boli na Slovensku, aby zabezpečili cenzúru Facebooku na Slovensku.

https://refresher.sk/115145-Kongresmani-z-USA-ziadaju-od-Zuckerberga-aby-na-Slovensku-zasiahol-Facebook-tam-siri-prorusku-propagandu-napisali-v-sprave

POZNÁMKY
  • 1
    Pre prehľadnosť som súvislosti vyboltoval
  • 2
    Svätého Ducha je 49 dní po Veľkej noci.

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!