Reverzný tok elektriny – fejtón

Nik nepredpokladal, že bývalá postkomunistická krajina vygeneruje niečo také, čo v sebe bude integrovať geniálneho obchodníka a súčasne politika. Donedávna som si  myslel, že prírodovedné vzdelanie je  najuniverzálnejšie, ale teraz aj z vlastných skúsenosti vidím, že na hercov nikto nemá. Zelenský je ešte k tomu aj  prezident a hypnotizér. Najprv vsugeroval európskym politikom, aby doma presadili, pomocou čiste ideologických argumentov,  odpojenie sa od ruskej ropy a plynu. Teraz, keď hrozí hospodársky kolaps v celej Európe, pretože bez plynu a ropy máločo nefunguje, im hodí záchranné koleso v podobe ponuky, ktorú nemôžu odmietnuť – začne im  predávať životne dôležitú elektrinu.

Naše média tento počin aj  veľkolepo spropagovali, aby  takémuto obdivuhodnému nápadu, no najmä osobe autora tohto úžasného biznis plánu,  urobili reklamu a my sme sa prestali báť, že v zime budeme mrznúť a čítať pri sviečkach:

Zelenskyj sa chystá pomôcť Európe vývozom elektriny: „Pripravujeme sa na zvýšenie nášho exportu elektriny zákazníkom v Európskej únii. Tento náš vývoz umožní nielen zvýšiť naše príjmy v zahraničnej mene, ale pomôže aj naším partnerom čeliť ruskému energetickému tlaku,“ vyhlásil Zelenskyj potom, ako Rusko výrazne znížilo dodávky plynu do Európy.

Podľa jeho slov sa Ukrajina postupne stane „jedným z garantov európskej energetickej bezpečnosti“, vôbec nikomu nevadí, že tá elektrina, ktorou nás ide zachraňovať, sa donedávna úspešne vyrábala aj pomocou plynu, ktorý kvôli nemu nemáme. Toto môže vymyslieť jedine skutočný génius a skočiť na to iba nekonečný blb.

Nakoľko vrcholoví politici  sú maňušky, ktoré niekto vodí, nejde štandardne  o nevedomých hlupákov, ale o prefíkaných obchodníkov, ktorí sú schopní pre zisk a spokojnosť ich chlebodarcov urobiť čokoľvek aj ostatných nechať, napríklad vyhladovať.

Teraz už vieme, že Ukrajina nielen, že bojuje za „celý“ demokratický svet a jeho hodnoty, ale aj jeho energetickú, od Ruska nezávislú, bezpečnosť. V tejto chvíli sa nedá nič iné urobiť ako zvolať: Sláva Ukrajine.

Problém pri realizácii tohto veľkolepého projektu môže byť jedine v pomalosti európskej byrokracie. Keď sa podpíšu všetky zmluvy s jednotlivými štátmi EU   bude  pravdepodobne Zelenský šťastný, keď mu zostane jedna – dve elektrárne niekde pri Ľvove. Jeho rozhodnutie vyvážať elektrinu prišlo v dobe, keď Rusi obsadili ďalšiu elektráreň s ktorou určite pri vývoze počítal.

Logické by bolo v situácii, ktorá reálne hrozí uvažovať nad jej dovozom, pokiaľ mu záleží na vlastných občanoch. Zrejme elektrinu na Ukrajine nepotrebujú podobne ako obilie, ktorého by sa malo zožať 2x menej ako minulý rok a napriek tomu sa bude vyvážať.

Možné je, že tiež  počíta  s ruskými energetickými zdrojmi, ktoré získa po dlho ohlasovanej  augustovej ofenzíve v smere Cherson, pokračujúcej   z Krymu na Moskvu. V tomto prípade sa nesmie ale do nich triafať raketami, ako to robí doteraz.  Vyhováranie sa na Rusov mu potrebné GW elektriny na export nezabezpečí, jedine, že by si nemožnosť mať jadrové zbrane vo svojom arzenály chcel nahradiť novým Černobyľom. To by mu snáď jeho osobný bábkovodič nedovolil.

Export elektriny by sa mal stihnúť pokiaľ nedôjde k totálnemu ovládnutiu energetického systému Ukrajiny Rusmi. To by sa musela celá záležitosť s podpisom zmlúv s európskymi partnermi presunúť na EMU, ktorá by to zvládla bleskovo, ako v prípade so zmluvou s Pfizerom, keď to stihla za dva týždne.  Na národných eurobyrokratov, ako som spomínal, sa v tomto nedá spoľahnúť. Budme eurooptimisti a verme, že Rusi vojnu nevyhrajú.

Najpravdepodobnejšie však je, pretože naši politici mu nemôžu pokaziť radosť, vždy urobia, čo Zelenskému vidia na očiach, že elektrina potečie od nás do Ľvova a odtiaľ niečo symbolicky naspäť. Pripravme sa teda na reverzný tok elektriny do našej milej Ukrajiny. Večeri budeme tráviť pri sviečkach. Bude to romantika, pokiaľ  sviečky nevykúpia Ukrajinci, keď sa dozvedia, čo ich prezident plánuje.

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!