Zaklínač

Prízrak – fejtón

K napísaniu fejtónu môže inšpirovať aj obyčajná SMS. Dnes mi prišla takto pozvánka:

Múzeum prízrakov GMB vernisáž 27. 4. 2022/ 18:00 Pálffyho palác Panská 19

Ako som rozmýšľal koho a čo tam budú vystavovať, spomenul som si na dielo klasika –  hneď na prvý odsek svetoznámeho diela:

manisfest

Pre naše momentálne potreby postačuje si prečítať prvé dva odseky, ktoré majú takú všeobecnú a leninsky večnú platnosť, že stačí za slovo „komunizmus“ a jeho gramatické tvary dosadiť aktuálne pojmy zo súčasnosti, ktoré nám neprestávajú zvoniť v ušiach. Mal som chvíľu pokušenie slová klasika doplniť napr. o: „Kde je opozičná strana, ktorej popredných funkcionárov by neposielali do basy…“ a podobne, no to by som sa opakoval.

Preto radšej vysvetlím dôvody prečo som použil na ilustráciu obraz G. Mallého, Dedinský zaklínač, 1918-1921, keď autor namaľoval aj obraz s názvom Strašidlo1synonymum je prízrak z rovnakého obdobia?

G. Mallý, Strašidlo, 1918-1921
G. Mallý, Strašidlo, 1918-1921

Najskôr sa mi vybavil veľmi vhodný obraz od autora, na ktorého meno som si v rýchlosti nevedel spomenúť, a preto som ho nemohol ani na internete vyhľadať. Druhý autor, ktorý ma napadol bol práve G. Mallý. Nakoniec sa ukázalo, že medzi jeho obrazmi je dielo, ktoré obohatí fejtón o ďalší aktuálny rozmer: Zaklínač je náš premiér, v posteli leží choré Slovensko a cez okno sa prizerajú buď kajúcnici, alebo dve dámy, ktoré netreba menovať, ako kontrolujú správnosť použitia eurofondov a sorošových judášskych grošov.

A čo teraz s tými strašidlami, či prízrakmi? Problém vyriešila manželka, ktorá prišla za mnou do kuchyne, kde som mal azyl: “ Čo píšeš, fejtón? Ja pozerám Krotiteľov duchov„.  Už len stačí sa dohodnúť, ktorí to budú tí krotitelia: Heger, Matovič, Stoltenberg, Biden, Putin, Šojgu, Zelenskij. Musíte si vybrať. Myslím si, že kandidát pre niekoho bude ten, čo najviac obchádza Európu a tak straší, že sa mu peniaze z našich vreciek len tak sypú.

 

Doplnky

Fejtón potvrdzuje základnú tézu tejto stránky: „Skutočné nové je len to, na čo sa už zabudlo“.

Posledný odsek dokumentuje zákon jednoty a boja protikladov v celej jeho kráse. Škoda len, že  popritom platí: Sokoly (vhodnejšie by bolo krkavce) sa bijú a z holubov (lepšie sliepok) lieta perie a tiež: Nechoď sedláku klouzat se s pánem na led, pán se pošmykne a tobje se zlomí noha – tak nejak si to pamätám.

POZNÁMKY
  • 1
    synonymum je prízrak

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!