Pamätný deň ako pre koho – fejtón

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo. V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie. Týmito slovami sa začína Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky, od jej prijatia Slovenskou národnou radou uplynie v nedeľu 17. júla 30 rokov. Nedeľa je zajtra, 30 rokov je pekné okrúhle jubileum, určite bude v Bratislave niekde zaujímavé podujatie, kde by som stretol starých priateľov z tých pamätných čias.

Google nikdy nesklame! Preto som naťukal: výročie deklarácie o zvrchovanosti.  Prvá ako vždy vyskočila „Wiki“ a potom článok : „Deklarácia zvrchovanosti SR má 29 rokov, politici sa k nej hlásia“, lenže ako som po chvíli zistil, bol z minulého roka. Potom nasledovali tiež iba neaktuálne články a na druhej strane Stanovisko k Oslavám zvrchovanosti v obci Stará Bystrica, ktorý bol sprednedávna.  Oslavy zvrchovanosti v tejto obci  vtedy spropagoval SĽUK a ešte jedna skupina, ktorí odmietli sa na slávnostnom programe zúčastniť, pretože sa jedná, podľa ich rezolútnych vyjadrení, o politické podujatie. Nebyť tejto aféry a následných vyhlásení Blahu a Fica, asi by mnohí o oslavách nevedeli.

Pretože som nič iné nenašiel a afére s oslavami v spomenutej obci som sa už venoval, pozrel som si stanoviská politikov v hore uvedenom článku z roku 2021, či náhodou tam nenájdem vysvetlenie, prečo je také nikým nedeklarované ticho okolo tej deklarácie.

Čaputová: „Záväzkom je aj rešpektovať práva každého občana“ a pokračovala: „Vtedajšia národná rada preto deklarovala zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa. Treba tiež pripomenúť, že touto deklaráciou národná rada prijala aj záväzok rešpektovať práva každého jedného občana vrátane národnostných a etnických menšín a zaviazala sa dodržiavať demokratické a humanistické odkazy Európy,“ spresnila s tým, že suverenita štátu je dôležitá hodnota a môže byť v súlade s európskymi hodnotami a s rešpektom k iným.

Heger: „Snažím sa viesť krajinu v súlade s hodnotami“ a ďalej: „Za dôležité považujem, že sa v nej Národná rada SR zaväzovala rešpektovať práva každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Žiaľ, nie vždy vládnuce politické reprezentácie postupovali v súlade s touto deklaráciou,“ uviedol.

Teraz by som mal objasniť, čo  títo dvaja  tým ich hodnotením deklarácie v skutočnosti mysleli. No mám problém ako ich bližšie označiť, keď nechcem iba lakonicky napísať: Čaputová a Heger aj vtedy vyjadrili  …  Nemôžem povedať ani „naši predstavitelia“, lebo to sú skôr „ich„, ani „vrcholoví“ lebo s vrcholom v pozitívnom zmysle nemajú nič spoločné, rovnako nemôžem napísať  „ich reprezentanti Slovenska“, pretože oni, podľa vyjadrení a činov oboch, reprezentujú akúsi „túto krajinu“.

Potom teda takto: spomenutí politici, keď sa mali vyjadriť k Deklarácii Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky sucho konštatovali,  že im záleží na nás, našich hodnotách a tradíciách, našej prosperite iba tak naoko.   Ich úlohou je venovať sa tomu, čo je mimo potrieb nášho národa. Menšiny sú pre nich zaujímavé len potiaľ, pokiaľ  im pomáhajú nás udržiavať na uzde. Ak zoberieme do úvahy ich minulé a súčasné  aktivity a teraz, keď už prestali hrať predvolebné divadlo a smelo odhodili masky služobníkov národa, je úplne jasné, čo pre nich znamená zvrchovanosť.

Každé pripomínanie zvrchovanosti, jej kultivácia im nehrá do karát a to najmä v časoch, keď obaja zobú z ruky jednému arogantnému „spratkovi“1ospravedľnujem sa za bohemizmus, ale toto je prvé, čo ma v súvislosti s ním vždy napadne.. Skáču popritom ako píska strýko Sam, ktorého v prestávkach, keď naberá dych,  zastupuje zbor mocou opitých bruselských fanatikov hulákajúcich Ódu na radosť.

Na jeseň budeme tak či onak  musieť zapáliť vatry zvrchovanosti, aby sme sa mali aspoň kde trochu zohriať. Vtedy možno viacerým trkne, prečo to nedeklarované ticho okolo deklarácie.

 

Dodatky

Fejtón inšpiroval jednu čitateľku k napísaniu:

Vatry zvrchovanosti v jeseni 2022

Horí ohník horí na Kráľovej holi,

po celom Slovensku, kde nás zima morí.

Ktože to nakládol tie obrovské vatry?

Zmrznutí Slováci od Dunaja po Tatry.

Prestanete kúriť? Pre nás žiadna veda.

Takým spôsobom sa Slovák zlomiť nedá.

Aby sme prežili, vatry zapálime,

tých našich „najvyšších“ takto napálime.

Opatrenia vlády nezničia nás veru.

Zabudnite navždy na našu dôveru.

 

Ten, kto sa čuduje, prečo ako ilustračný obrázok slúži Smolenický zámok, nech si pozrie priložené dokumenty. V období pred Deklaráciou sa konalo viacero podujatí na podporu jej vyhlásenia, ktoré vyvolali búrlivé reakcie.

Smolenice_články

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    ospravedľnujem sa za bohemizmus, ale toto je prvé, čo ma v súvislosti s ním vždy napadne.

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!