Anexia Kaliningradu – fejtón

Pár recesistov si to vymyslelo, pár hlupákov na to skočilo a jeden analytik sa rozhorčil.  Možno ich bolo viac. Lenže ešte pred týmto, v tomto čase nevhodným vtipom, sa anektovalo ostošesť. Kosovo je iba mediálne známa anexia. 

Hovorilo a hovorí sa tomu síce  inak, ale v podstatne to bola tiež anexia, stačí,  keď  sa trochu zamyslíme  nad pojmom územie a rozšírime ho do oblastí, kde bežne o území nehovoríme.

Nebola v prenesenom význame slova privatizácia tiež anexia, vstup do EU a NATO? Nebol nám anektovaný štát? Neanektujú si politici a ďalší podnikavci vládu nad nami?  Samozrejme časom sme si vytvorili iné pojmy na  tieto rôznorodé aktivity a javy.  No podstata je rovnaká: zbaviť ťa zeme,  ožobráčiť a v lepšom prípade ovládať.  Také pojmy ako demokracia, slobodné voľby sú len prostriedky na oklamanie nepriateľa.

Neanektoval len Putin Krym, Čaputova  Kaliningrad ale 24 hodín denne je anektovaná – ožobračovaná, okrádaná  väčšina ľudí tejto planéty.

Určite niekto na to prišiel, kto to za tým je. Treba si to  pri príležitosti  virtuálnej anexie Kaliningradu aspoň pripomenúť.

 

 

Literatúra

https://sk.wikipedia.org/wiki/Anexia

Anexia (verbálne substantívum: anektovanie, staršie adnektovanie,[1] annektovanie;[2]franc. annexion od lat. annectere – „privádzať“, „pripájať“, od ad- – „k“, „do“ a nectere – „pliesť“, „spletať“[3]) je násilné pripojenie územia cudzieho štátu alebo jeho časti k územiu iného štátu alebo k štátom na základe násilného obsadenia po víťaznej vojne alebo pod hrozbou ozbrojeného násilia.[4][5][6] Koná sa spravidla proti vôli jeho obyvateľstva, čím predstavuje porušenie práva na samourčenie národov.

https://www.hlavnespravy.sk/zuzana-caputova-ako-prezidentka-je-jeden-velky-zly-vtip/2940618

https://dennikn.sk/3040867/ako-ruski-propagandisti-nepochopili-vtip-ceske-socialne-siete-sa-bavia-fiktivnou-anexiou-kaliningradu/

Pridajte Komentár

error: Content is protected !!